Sănătate

Caz de pestă porcină africană, depistat în Florești. Cluj-Napoca și 34 de localități - zone afectate în care se iau măsuri

Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în Florești. În Cluj-Napoca și alte 34 de localități din județul Cluj se aplică măsuri pentru a elimina riscul de propagare a virusului.

Se iau măsuri de prevenție în 35 de localități din Cluj, după ce în Florești a fost depistat un caz de pestă porcină africană / Foto: pixabay.com Se iau măsuri de prevenție în 35 de localități din Cluj, după ce în Florești a fost depistat un caz de pestă porcină africană / Foto: pixabay.com

 

 


Ca urmarea a confirmării oficiale a bolii „pesta porcină africană” și a apariției unui nou caz de PPA în fondul de vânătoare Florești, autoritățile aplică măsuri de prevenție a răspândirii virusului, conform unei notificări eliberate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj.

 


Măsurile vor fi aplicate în 34 de localități din județul Cluj, inclusiv în Cluj-Napoca.

Măsurile care se aplică în zona afectată de pesta porcină africană

Exploatațiile de porci domestici din zona infectată sunt puse sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de restricționare a mișcării animalelor:


  •  Se va efectua un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile, care va fi actualizat în baza informațiilor comunicate de către proprietar. Dacă se impune că informațiile să fie verificate prin inspecție în exploatație, aceasta se va face obligatoriu doar de către medicul veterinar, care are obligația să respecte măsurile de biosecuritate astfel încât riscul de răspândire a virusului să fie eliminat până la maximum posibil.
  •  Toți porcii din exploatație să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra în apă apoi în contact cu porcii din exploatație.
  •  Nici un porc să nu intre sau să iasă din exploatație cu excepția autorizării de către autoritatea competentă, ținând seama de situația epidemiologică (avize interjudețene și notificări pentru mișcare pe raza județului Cluj).
  •  Pe cât posibil să se utilizeze mijloace corespunzătoare de dezinfecție la intrările și ieșirile adăposturilor porcilor.
  •  Măsurile de igienă corespunzătoare (schimbarea hainelor și a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în FC) trebuie să fie aplicate de către toate persoanele care se deplasează în mediul silvatic, pentru a se reduce riscul de propagare a virusului PPA.
  •  Toți porcii morți sau bolnavi, care prezintă simptome, care ar putea fi atribuite PPA să fie supuși testelor de diagnostic.
  •  Să nu se introducă într-o exploatație de porcine nici o parte dintr-un porc sălbatic vânat sau găsit mort și nici un material sau echipament care ar putea fi contaminat de virusul PPA. 

Un nou caz de pestă porcină africană. Zonele afectate

  1. Tăuți
  2. Vlaha
  3. Sălicea
  4. Florești
  5. Vălișoara
  6. Săvădisla
  7. Casele Micești
  8. Luna de Sus
  9. Finișel
  10. Ciurila
  11. Stolna 
  12. Suceagu
  13. Lita
  14. Hășdate
  15. Săliște
  16. Pruniș
  17. Feleacu
  18. Filea de Jos
  19. Baciu
  20. Gilău
  21. Liteni
  22. Rădaia
  23. Sutu
  24. Filea de Sus
  25. Cluj-Napoca
  26. Micești
  27. Vâlcele
  28. Pădureni
  29. Săcel
  30. Mera
  31. Saradiș
  32. Craești
  33. Plopi
  34. Viștea
  35. Agriș

Fonduri cinegetice: Baciu, Chinteni, Feleac, Turda, Lita, Stolna, Caprita, Băișoara, Valea Ierii, Someșu Cald, Dumbrava, Gilău, Viștea, Sard, Stolna

În aceste zone, autoritățile vor aplica măsurile stabilite de lege.

CITEȘTE ȘI:

România importă masiv lapte și carne de porc. Riscăm o criză alimentară?

Fermierii trag un semnal de ALARMĂ: Prețul cărnii de porc s-ar putea DUBLA!

Ultimele Stiri
abonare newsletter