Sănătate

Un nou virus a fost descoperit în China! Zeci de persoane s-au infectat deja

Ne așteaptă cumva o nouă pandemie? Un nou virus a fost descoperit într-o regiune din China, iar aproximativ 40 de persoane au fost depistate cu acesta.

Ne așteaptă cumva o nouă pandemie? Un nou virus a fost descoperit într-o regiune din China, iar aproximativ 40 de persoane au fost depistate cu acesta/ Foto: pixabay.com Ne așteaptă cumva o nouă pandemie? Un nou virus a fost descoperit într-o regiune din China, iar aproximativ 40 de persoane au fost depistate cu acesta/ Foto: pixabay.com

 

Oamenii de știință chinezi urmăresc evoluția virusului Langya, un nou virus de origine animală depistat în estul țării și care a infectat până acum 35 de persoane, relatează BBC și The Guardian.


 

Potrivit surselor citate, virusul a fost identificat pentru prima dată în anul 2018, în regiunile Shandong și Henan, dar acesta a fost descoperit în mod oficial de oamenii de știință săptămâna trecută, când virusul a început să se răspândească mai mult.

Cele mai multe dintre cele 35 de cazuri au fost la fermieri, iar alte persoane infectate au fost muncitori din fabrici. 


„Urmărirea a 9 pacienți cu 15 membri ai familiei în contact apropiat nu a evidențiat nicio transmisie LayV prin contact apropiat, dar dimensiunea eșantionului nostru a fost prea mică pentru a determina starea transmiterii de la om la om”, precizează oamenii de știință, citați de The Guardian.

Cercetătorii au detectat virusul predominant la chițcani, adică niște animale care seamănă cu șobolanii, însă nu sunt rozătoare.


Ce simptome provoacă virusul LayV?

Printre simptomele cele mai frecvente se numără febră, oboseală, tuse, pierderea poftei de mâncare și dureri musculare.   

Până acum nu au existat decese asociate cu virusul  LayV, iar cazurile depistate nu au fost fatale sau foarte grave și nu este nevoie ca oamenii să intre în panică, a transmis profesorul Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School, co-autor al lucrării New England Journal of Medicine, pentru publicația de stat Global Times. 


Specialistul a avertizat totuși că LayV nu trebuie să fie ignorat deoarece multe virusuri care există în natură au efecte imprevizibile atunci când infectează oamenii. 

Ce tip de virus este LayV? 

Conform oamenilor de știință, LayV este un tip de henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice care pot trece de la animale la oameni. Virusurile zoonotice sunt foarte frecvente, dar au atras mai multă atenție de la începutul pandemiei de coronavirus. 


Din nefericire, unele virusuri de acest tip pot fi letale pentru oameni dacă aceștia suferă de anumite probleme de sănătate. Acestea includ virusul Nipah, care provoacă focare periodice printre animale și oameni în zona Asiei, și virusul Hendra, detectat pentru prima dată la cai în Australia. Oamenii de știință estimează că 3 din 4 boli infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. 
 

CITEȘTE ȘI:

Virusul mortal Marburg ar putea aduce o nouă pandemie. Primele decese confirmate

Există riscul ca anul şcolar să înceapă online din cauza pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății

Ultimele Stiri
abonare newsletter