Politică

Vasile Dîncu: „Niciodată dreapta nu a cedat puterea”

Senatorul Vasile Dîncu a declarat că Florin Cîțu și partidul pe care îl conduce „nu vor să împartă puterea”, acest lucru fiind caracteristic „dreptei de la noi”

 

 


Președintele Consiliului Național PSD, sociologul Vasile Dîncu, este de părere că actuala criză politică în care ne aflăm a fost construită de premier, despre care spune că „a confundat guvernanța cu lupta pentru putere”. El consideră că un guvern cu puteri limitate, până la validarea unui nou guvern, ar putea fi mai eficient decât unul al lui Cîțu.

 


„Cred că în această perioadă este o criză în România, dar decât Guvernul Cîțu cu puteri totale, car nu a făcut nimic pentru pandemie, pentru ce era important ci doar pentru lupta lui pentru putere, confuzia pe care a făcut-o el este că a confundat guvernanța cu lupta pentru putere. Tot timpul s-au luptat între ei și cu ceilalți, așa că s-ar putea ca un guvern cu puteri mai limitate, care să fie controlat de către parlament, măcar 45 de zile sau cât va mai dura asta, să fie mult mai eficient decât unul în care Cîțu-Superman visează la tot felul de lucruri dar nu face nimic, până la urmă. Aici e adevărat, Klaus Iohannis se află într-o criză. Este izolat, pentru prima dată, are foarte puține mijloace la dispoziție și pe de altă parte, chiar trebuie să rezolve această criză”, a declarat Vasile Dîncu .

„Pe noi nu ne-a invitat nimeni la putere”

Sociologul a afirmat că mulți români vede PSD-ul la putere, în urma trecerii moțiunii de cenzură, dar acest lucru nu va fi posibil, dacă președintele Klaus Iohannis „nu invită” partidul să guverneze.


„Am făcut sondaje și am văzut că peste 50% dintre oameni ne văd la putere, ei cred că noi vom prelua puterea, pe baza unui raționament foarte simplu: i-ai dat jos pe ceilalți și trebuie să te pui tu în locul lor, că de aceea i-ai dat jos. Cred că și unii din colegii noștri discută despre asta, despre ce urmează să facem. Problema este următoarea, și este foarte simplă: pe noi nu ne-a invitat nimeni la putere. Chiar dacă credem noi că ar fi o bună mișcare pentru Klaus Iohannis să angajeze PSD-ul ca să scape el din această strânsoare, nu va face niciodată”, a mai spus Dîncu.

Cîțu a construit singur această criză, spune Dîncu

Senatorul social-democrat  spune că PNL nu va renunța la putere, considerând acest lucru o caracteristică a „dreptei de la noi”, partidul văzând guvernanța ca „o pradă” pe care nu este dispus să o împartă, de unde au izvorât și problemele în coaliție.


„Mai este un lucru care de asemenea este foarte important și de care trebuie să ținem cont: niciodată dreapta noastră nu a cedat puterea, pentru că puterea pentru cei de dreapta nu este un angajament public, ci este un fel de premiu pe care îl primesc. Politica este un fel de pradă, să spun așa și ei se comportă ca atare, de aceea nu vor să împartă. Cîțu a construit singur această criză, l-a dat afară pe ministrul Justiției pentru că avea probleme cu el, l-a dat afară pe Voiculescu (Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății – n.red.), pentru că Voiculescu vrea să ia o parte din bani. Pe de altă parte, era și transparent și a arătat că se vaccinează pe excepție și nu pe regulă, așa cum era. Și problema cu Stelian Ion a fost tot pentru putere, a vrut să acapareze și mai mult. Cîțu a vrut să ia toate domeniile și să aibă câștigul maxim, nu a suportat să împartă puterea cu cineva”, a mai spus Dîncu.

„Toată lumea visează, cum spunea un parlamentar, la «țara promisă», la paradisul acela al PNRR și PNDL, toți cred că până în 2024, oamenii vor fi cumpărați, așa cum au fost cumpărați primarii PNL ca să îl voteze pe Cîțu. Asta este o mare iluzie pentru că, în primul rând, este o iluzie sociologică, pe care eu am studiat-o: pe măsură ce oamenilor li se îndeplinesc anumite cereri sociale, se naște o spirală a nemulțumirii, care merge și mai tare în sus. Îndeplinești niște dorințe ale oamenilor și ei încep să viseze mai sus și cu oaczia asta, mai degrabă pierzi decât câștigi. O dilemă în rândul guvernanților este cât de mult trebuie să te duci pe revendicările oamenilor”, a mai spus Vasile Dîncu


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter