Politică

Vasile Dîncu, despre moțiune: „Este vorba și de convingerea populației”

Consiliul Național PSD și Întâlnirea Grupurilor Parlamentare au decis depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, când vor avea destule voturi.

 

Președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat, senatorul Vasile Dâncu, a vorbit într-o intervenție la RFI România despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, anunțată deja de președintele PSD Marcel Ciolacu, însă doar în momentul când aceasta va avea voturile necesare să treacă.


 

Senatorul de Cluj este de părere că în prezent, o moțiune de cenzură nu ar fi oportună, spunând că populația ar putea-o percepe ca o mișcare politică, în contextul mai larg al alegerilor interne din PNL și USR PLUS, în această toamnă.


„Sunt mai multe lucruri care trebuie luate în calcul atunci când faci o moțiune de cenzură. Noi am discutat pe îndelete cu colegii noștri la reuniunea Consiliului Politic Național câteva lucruri, gândindu-ne că nu putem face în această situație de criză politică doar moțiuni de tip spectacol politic. În primul rând trebuie să comunicăm mai mult cu populația, pentru că o moțiune de cenzură trebuie să aibă alături și opinia publică, pentru că opinia publică face presiune inclusiv asupra puterii și asupra reprezentanților puterii. 

O moțiune de cenzură pe care am fi putut să o facem acum, așa cum au propus unii colegi, dar au fost mai puțini și s-au răzgândit până la urmă, ar fi dat senzația că de fapt ne intersectăm cu lupta internă din interiorul celor două partide mari aflate la guvernare și că încercăm mai mult să facem jocuri politice. Vom comunica cu populația în toată această perioadă și vom face presiuni asupra guvernului prin parlament pentru a rezolva o parte din elementele de criză din acest moment, pentru că avem senzația că totul în acest moment este pentru congrese, pentru victorie sau pentru echipa câștigătoare”, a declarat Vasile Dîncu.


Opinia publică să fie „pentru” moțiune

Un alt aspect de care social-democrații vor să fie siguri este că opinia publică va susține moțiunea atunci când aceasta va fi depusă, motiv pentru care PSD va continua dialogul cu cetățenii și va încerca să îi convingă că o moțiune de cenzură este oportună.

„Cresc prețurile la absolut tot, nu numai la energie, ci și la alte elemente din consumul populației. Apoi, este vorba de o mai mare acțiune comună cu cei care sunt partenerii noștri sociali, sindicatele, cele mai multe alături de noi în această bătălie politică, să spun așa, de a aduce guvernarea la niște parametri normali, patronate, asociații ale consumatorilor, cei care sunt parte din societatea civilă. 


Următorul front este acesta, să construim în jurul proiectului nostru de moțiune de cenzură o mult mai mare participare din partea oamenilor și un sentiment mai puternic a acestei inadecvări pe care o are acest guvern în fața principiilor și a propriului său program. Această inadecvare cu propriul program și cu nevoile românilor vrem să devină un sentiment cât mai generalizat în această perioadă și atunci, o moțiune de cenzură este oportună. Nu este vorba numai de aritmetică parlamentară, este vorba și de convingerea populației că este legitimă o asemenea moțiune”, a mai spus sociologul.

Rezultatele congreselor ar putea schimba calculele

În final, Vasile Dîncu spune că nu exclude varianta ca, după reașezarea lucrurile după cele două congrese, mai mulți parlamentarii ai coaliției să își schimbe părerea despre Guvern și să voteze favorabil la moțiune.


„Nu va fi foarte complicat, după părerea noastră, ca atunci când vom intra mai mult în realitatea crizei din toamnă și din iarnă, când se vor simți efectele scumpirii energiei, când vom avea și dezamăgirile din parlament a unor facțiuni și fracțiuni din interiorul partidelor, unde vor fi pierzători și câștigători, vedem că bătălia este foarte cruntă în acest moment, mai ales în Partidul Național Liberal, și s-ar putea ca după congres, lucrurile să arate diferit și acolo. S-ar putea ca pierzătorii să își schimbe mult părerile de acum sau din solidaritatea încă existentă în acest moment și să arate puțin diferit parlamentul de după”, a adăugat senatorul.

Amintim că PSD a decis să depună moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu când va avea cele 234 de voturi necesare pentru ca aceasta să treacă. În prezent, Opoziţia dispune 204 voturi.

CITEȘTE ȘI:

Vasile Dîncu: „Cel mai tare s-a văzut în pandemie lipsa de transparență”

 

Vasile Dîncu: „Nu am avansat deloc cu reforma statului”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter