Politică

Dîncu, după demiterea ministrului Finanțelor: „Este vorba de o răfuială personală”

Senatorul Vasile Dîncu a declarat că demiterea ministrului Alexandru Nazare are la bază o „răfuială personală ” a premierului cu președintele PNL, Ludovic Orban

 

 


Președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dîncu a fost întrebat într-o emisiune TV, dacă se aștepta ca ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, să fie remaniat, acesta răspunzând:

 


„Nu mă așteptam, din perspectiva activității ministeriale sau a personalității ministrului, mă așteptam însă pentru că erau zvonuri în piața politică în ceea ce privește bătălia dintre Orban și Cîțu și faptul că ministrul de Finanțe ar putea fi o victimă. Asta se auzea în politică.

În primul rând, mi se pare că modul cum a justificat, de fapt nu a justificat premierul demiterea domnului ministru, arată că este vorba de o răfuială personală, mai degrabă, de o luptă internă, care ne lasă fără un ministru important al guvernului”, a spus Dîncu.


Vasile Dîncu este de părere că demiterea ministrului Finanțelor de către premierul Florin Cîțu fără consultarea liderului PNL, Ludovic Orban, îl transformă pe acesta din urmă într-un „președinte de carton”.

„Bineînțeles că guvernul Cîțu are restanțe în ceea ce privește digitalizarea sistemului și această haotică împrumutare lunară, săptămânală, care măresc îndatorarea României, dar nu cred că aceste lucruri le face ministrul de finanțe ca politică, cred că este vorba de o concentrare a puterii pe care o face domnul Cîțu în acest moment, pentru că s-a propus pe sine și nici nu are o altă variantă, am văzut, din ceea ce spunea în conferința de presă. Înțeleg că este un act interesant, pentru că nu există un consens în coaliție, președintele Partidului Național Liberal se spune că nu a fost consultat, deci în acest moment, domnul Orban devine un președinte de carton, pentru că Florin Cîțu i-a luat una dintre cele mai importante prerogative de președinte, aceea de a participa la deciziile privind miniștrii. PNL arată încă o dată că interesele personale sau interesele politice sunt mai importante decât interesul național și în această criză în care se află lumea și România, credem că această ventilare a miniștrilor nu va produce efecte bune asupra economiei și bunăstării României”, a mai declarat senatorul clujean.


Ministrul Finanțelor, demis joi de premier

Alexandru Nazare a fost revocat din funcția de ministru de Finanțe, joi dimineață. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul în acest sens. Cererea a fost trimisă la Cotroceni de premierul Cîțu. Totodată, președintele a semnat decretul prin care Florin Cîțu este desemnat ministru interimar.

Surse din interiorul PNL susțin că miza schimbării ministrului Finanțelor este legată de războiul intern din partid, respectiv de conflictul deschis între Florin Cîțu și Ludovic Orban.


Florin Cîțu a declarat după ședința de guvern de la ora 12 că Nazare a refuzat să își dea demisia. „A avut posibilitatea să își dea demisia, a fost revocat”, a spus premierul. „Decizia am luat-o după o analiză la șase luni. Avem proiecte întârziate la ministerul Finanțelor”, a motivat premierul.

Cîțu a mai spus că la ministerul Finanțelor va fi efectuat și un control de către Corpul de Control al premierului.

De ce nu a vrut Nazare să demisioneze?

Alexandru Nzare a explicat de ce nu a vrut să demisioneze de la conducerea Ministerului de Finanțe. El afirmă că i-a spus premierului Florin Cîțu că și-a făcut treaba și a adus ca argument execuția bugetară.

„I-am spus premierului că mi-am făcut treaba, că am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori, reflectate în evaluările instituțiilor internaționale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuția bugetară și că nu am motive întemeiate să îmi înaintez o demisie. Am considerat înțelept ca în această perioadă să-mi mențin neutralitatea politică, prin prisma poziției de ministru al Finanțelor”, a transmis Alexandru Nazare, ca reacție la cererea de revocarea a sa din funcție.

CITEȘTE ȘI

Vasile Dîncu: „Pot să funcționeze și guverne minoritare. Nu depunem moțiune de cenzură”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter