Politică

Vasile Dâncu nu vede un viitor strălucit: „România merge într-o direcție greșită! Ne putem aștepta la revolte”

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, este de părere că România merge într-o direcție greșită în acest moment și ne putem aștepta la revolte în viitorul apropiat.

 

 


Într-un interviu amplu acordat în această săptămână, Vasile Dâncu a vorbit despre lipsa de încredere a oamenilor pentru actualul Guvern și posibilele revolte care s-ar putea isca în viitorul apropiat.
 

„Potențialul de revoltă al oamenilor este foarte mare. A fost inhibat de faptul că, în această perioadă, a fost pandemie. Imposibilitatea de organizare a unor adunări publice, frica de a te îmbolnăvi participând la proteste, modul în care avem dialog, noi, la PSD, cu grupurile organizate din societate – patronate, fundații, asociații, sindicate, oameni care vin din societatea civilă și care nouă ni se părea înainte că sunt de centru-dreapta sau chiar de dreapta, și care vin fără inhibiții la PSD, să discutăm politici administrative și corecții la ceea ce face această guvernare și la ceea ce nu face această guvernare – arată un procent destul de important de oameni nemulțumiți. În sondaje vedem că Guvernu are o încredere destul de mică. De asemenea, direcția în care merge România își păstrează trendul negativ, în sensul în care trei sferturi dintre români spun că România merge într-o direcție greșită. Aceta este un indicator pe care noi sociologii îl folosim. Îl considerăm un indicator emoțional, dar e un indicator care spune multe despre modul în care gândesc românii viitorul”, a declarat Vasile Dâncu pentru bugetul.ro


Președintele Consiliului Național al PSD este încrezător când vine vorba de alegerile prezidențiale din 2024. Dâncu este de părere că soclial-democrații au o șansă bună la scrutinul de peste trei ani și se așteaptă să câștige alegerile.

„Este timp foarte mult până atunci. De 30 de ani, noi am făcut sondaje și ne uitam la ce am sondat noi cu 3-4 ani înainte de alegeri și niciodată nu erau candidații care au ajuns până la urmă la final. În acest moment, nu știm cine va fi. S-ar putea ca acei candidați pe care îi presupunem noi analiștii sau dumneavoastră, jurnaliștii, să nu fie în bloc-starturi. Este o cursă de anduranță între partide, între proiecte. Eu cred că va fi un președinte dat de PSD, un președinte care va veni cu un proiect. Nu neapărat un „tătuc” care va spune că va duce lapte și miere sau oamenii vor crede că acest om va schimba România prin propria lui acțiune, ci un om cu un proiect extraordinar, un om credibil și cu un proiect foarte bun pentru România, un proiect de viitor, convingător, care să aibă o viziune pe care să o transmită oamenilor și cred că noi, PSD, probabil în coaliție cu o parte din societatea civilă vom putea să dăm României un președinte. Deocamdată, nu pot vorbi despre nimeni, pentru că nu există în mod direct niciun candidat pentru asta. Noi o să avem în partid și o consultare internă, nu știm de ce factură va fi, dar s-ar putea să fie foarte extinsă, cu privire la omul care reprezintă cel mai bine nu numai PSD-ul, dar și societatea”, a mai adăugat Dâncu în interviul acordat.


Dâncu a vorbit și despre majorarea vârstei de pensionare și speranța de viață a românilor în acest moment.

„Consider că majorarea vârstei de pensionare în acest moment, la speranța de viață a românilor și fără niște analize foarte serioase, consider că este o greșeală. Pentru că trebuie, în același timp, măsuri compensatorii și trebuie găsite soluții ca, de exemplu, să existe posibilitatea cumulului de pensie cu salariu, dar să fie reglementată foarte clar. Sunt domenii în care vârsta de pensionare la cerere poate să meargă la 70 de ani sau peste 70 de ani. Experiența profesorilor universitari, a medicilor, a unor oameni din domenii expertiză poate fi folosită, dar altfel să mărești vârsta de pensionare, pur și simplu, fără să gândești diferențiat, pe generații, încă avem oameni care au lucrat în condiții grele în comunism. Deci, trebuie să gândim diferențiat și să echilibrăm sistemul de pensii în 10-15 ani. Nu poate fi echilibrat printr-o singură măsură și cred că este nevoie de a aduce specialiștii. Avem un Institut de Calitate a Vieții la Academia Română, care este unul dintre cele mai bune institute din Europa și care are studii foarte multe în această zonă. Nimeni nu-i întreabă pe specialiști atunci când se gândește o măsură de genul ăsta – o măsură politică”, a spus Dâncu despre subiectul pensionării la 70 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter