Politică

Liberalii „îi declară război” ministrului Voiculescu. Mize uriașe în Ministerul Sănătății, dat de Orban USR-ului. Iohannis încearcă să aplaneze conflictul

După ce Emil Boc a criticat dur în ultimele zile o ordonanță de urgență pregătită de ministerul Sănătății, condus de ministrul USR-Plus Vlad Voiculescu, noi atacuri la adresa ministrului sunt lansate de liberali.

 

 


Marți, europarlamentarul și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a criticat pe Facebook măsurile luate de Vlad Voiculescu în cazul spitalului din Corabia, unde un bătrân stătea în genunchi cerând ajutorul medicilor, într-o sală de aşteptare.

 


El i-a cerut ministrului Sănătății public demiterea managerului spitalului de la Corabia, unde un bătrân a fost lăsat să sufere, în genunchi. pe holuri, în timp ce asistentele și medicii îl ignorau.

„Nu am nicio intenție de a mă certa cu cineva, cu atât mai puțin cu Vlad, am încercat sa fiu cât se poate de civilizat, prietenos și constructiv. Doresc doar sa nu eșuăm. Să răspundem la Așteptările imense ale oamenilor mințiți și dezamăgiți in ultimii 75 de ani, adică de 3 generații", a scris Rareș Bogdan.


„Ce puteai să faci în plus, Vlad? Am sa îți spun cu decenta și prietenie. Nu să trimiți potera, firește! (....nefericit răspuns!) Ci să ieși public și să-i ceri primarului din Corabia să-l demită urgent pe șeful Spitalului Orășenesc. Să ceri tu, prietene, să-și dea demisia, dacă mai are un dram de onoare acel medic. Ce vină are directorul, mă vei întreba, probabil, pentru indolența crasa a personalului medical? Îți spun acum: atitudinea personalului spitalului este consecința neimplicării directorului în a schimba mentalitatea toxică a angajaților. Șeful unității dă tonul! Iar tonul face muzica.

(...) Ce puteai să faci în secunda 2 după ce ai privit acele imagini înfiorătoare? Nu să dispui un control al DSP pe un caz punctual, ci să te întrebi ce a dus la acest caz punctual, care nu mi se pare că este o excepție. Din contra. Nesimțirea nu e o excepție, ci o atitudine in aceasta țara. Trebuia să trimiți Corpul de control al ministrului pentru o evaluare de fond. Fondul problemei trebuie verificat. Adică: există proceduri de primire și pentru triajul pacienților, de evaluare, internare etc? Există un management al calității în spitalul acela, sau e doar o glumă de care râd toți, în zilele de leafă? Există un responsabil de urmărire a actului medical? Toate astea rezultă la un control de fond. Nu știai? Ei, acum știi! Spor! Am încredere ca vei face treabă bună”, a adăugat Rareș Bogdan.


Voiculescu: „Sunt două persoane care au fost amendate, la fel şi spitalul”

„Ce ar fi trebuit să fac, trebuia să trimit potera direct?!”, a răspuns ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, întrebat la Antena 3 cum îi răspunde liderului PNL, Rareș Bogdan, care i-a cerut public să îl demită pe  managerul spitalului de la Corabia.

„Evident că încercăm să aflăm care este situaţia reală. Aplicăm amenzi unde este cazul. Sunt două persoane care au fost amendate, la fel şi spitalul. Este comisie de etică în spital şi procedurile sunt reverificate, împreună cu tot personalul din spital. Sunt măsuri clare şi ceea ce se poate face", a explicat Vlad Voiculescu, arătând că nu sunt necesare măsuri mai dure.


De altfel, ministrul Vlad Voiculescu l-a demis pe Petru Șușca din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj, acesta fiind un subiect sensibil pentru liberali, de a căror susținere se bucura fostul manager.

Iohannis: „Ceea ce anumiți dumneavoastră dispute sunt discuții în coaliție”

Într-o conferință de presă care a avut loc marți la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de un jurnalist cum vede divergențele atât de precoce dintre partidele din coaliția de guvernare, dând ca exemplu disputele dintre Emil Boc și Vlad Voiculescu, Virgil Popescu și Claudiu Năsui.

Președintele a spus că ceea ce jurnaliștii numesc „dispute”, sunt, după părerea sa, discuții în coaliție, unde nu toată lumea are aceeași opinie, iar din astfel de „discuții” se cristalizează soluții. Șeful statului a mai spus că nu există „niciun motiv să credem că oamenii se ceartă”.

„Ceea ce anumiți dumneavoastră dispute, după părerea mea nu sunt dispute, sunt discuții în coaliție. Într-o coaliție nu e ca la armată, unul comandă și toți execută. O coaliției este un organism viu, se discută, nu toată lumea are aceeași opinie, iar din discuție - care nu este o ceartă și nici o divergență, este o discuție mai mult sau mai puțin publică - se cristalizează soluțiile. Este absolut normal să existe opinii poate chiar foarte diferite într-o coaliție și este rolul conducerii coaliției să negocieze aceste divergențe. Nu există nici un motiv să credem că oamenii se ceartă. Oamenii discută pornind fiecare de la punctul de referință propriu, după care până acum de fiecare dată s-a ajuns la o concluzie. Sigur, pentru jurnaliști este deosebit de interesant de speculat aceste „divergențe” și cum se ceartă PNL cu USR, doar că ei nu se ceartă, ei pornesc fiecare de la punctul propriu, negociază și se găsește o soluție”, a răspuns președintele Klaus Iohannis.

Iohannis, mesaj pentru Boc: „Sunt probleme fictive (banii pentru centrele de vaccinare - n.r.)”!

De asemenea,  Klaus Iohannis a intervenit în disputa dintre primarii de municipii reprezentanți de Emil Boc și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, după ce edilii au acuzat Ministerul Sănătății că îi pune să plătească organizarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical aferent.

Șeful statului a afirmat că „nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive”, folosite de politicieni pentru „a ieși în față”.

„Nu cred că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare, cum ele nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive, prin care probabil unii au crezut că este posibil să se profileze un pic în plus. Cum nu mai avem campanii electorale, trebuie să găsească politicienii alte metode de a ieși în față”, a declarat Iohannis într-o conferință de presă, potrivit Libertatea.

„Pot să vă spun din surse sigure, de la Președinție, că această ordonanță urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu menționații primari nemulțumiți, care vor primi sprijinul Guvernului, medicii și personalul medical care va lucra în aceste centre vor fi plătiți, primarii vor amenaja aceste secții și se vor deconta de către Guvern aceste cheltuieli”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc „a câștigat războiul” cu ministrul Sănătății. Cheltuielile legate de centrele de vaccinare, suportate din bugetul de stat

 

abonare newsletter