monitorulcj.ro Menu
Politică

Asociaţia Municipiilor, condusă de Boc, acuză Ministerul Sănătății că i-a pus să organizeze centrele de vaccinare, fără a le da și bani

Asociaţia Municipiilor, condusă de Boc, cere Ministerului Sănătăţii să asigure resursele financiare pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID, precum şi pentru plata personalului.

Asociaţia Municipiilor, condusă de Boc, acuză Ministerul Sănătății că i-a pus să organizeze centrele de vaccinare, fără a le da și bani

 

 


 

Asociația Municipiilor din România, condusă de primarul Clujului, Emil Boc, acuză Ministerul Sănătății că îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.


 

Este vorba desre un proiect de Ordonanț de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.


Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG: „Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:


- pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;

- pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare”, se arată într-un comunicat de presă.


Primarii cer bani pentru organizarea centrelor de vaccinare

Primarii se plâng că nu vor avea resursele financiare necesare pentru putea operaționaliza centrele de vaccinare și solicită ministerului Sănătății alocarea de fonduri.

„AMR solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

Numărul centrelor, suplimentat în etapa II de vaccinare

Potrivit autorităților, în etapa a două a campaniei de vaccinare numărul centrelor va fi suplimentat, astfel încât la nivel local se caută spații disponibile care ar putea funcționa ca centre de vaccinare.

„Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, mai transmit primarii.

13 centre de vaccinare, la Cluj-Napoca

Este vorba despre 11 centre în cadrul unităților preuniversitare de învățământ și 2 centre în instituții de specialitate din rețeaua sanitară.

Acestea se regăsesc în toate cartierele din oraș:

- Școala „Ion Creangă” - Aleea Peana, nr. 4 (Cartier Mănăștur)
- Școala „Iuliu Hațieganu” - str. Grigore Alexandrescu, nr. 16 (Cartier Mănăștur)
- Școala „Liviu Rebreanu” - str. Moldoveanu, nr. 1 (Cartier Mănăștur)
- Școala „Alexandru Vaida-Voievod” - str. Oltului, nr. 83 (Cartier Mărăști)
- Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” - Bld. 21 Decembrie 1989 (Cartier Mănăștur)
- Școala „Traian Dârjan” - str. Traian Vuia, nr. 76 (Cartier Someșeni)
- Colegiul Tehnic Transporturi Transilvania - str. Bistriței, nr. 21 (Cartier Gheorgheni și parțial cartier Bună Ziua)
- Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” structura nr. 1 - Calea Turzii, nr. 140/142 (Cartier Zorilor și cartier Europa)
- Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” structura nr. 2 - str. Zorilor, nr 27 (Cartier Zorilor și cartier Europa)
- Școala „Horea” - str. Horea, nr. 19A (Cartier Gruia)
- Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” - str. Alexandru Vlahuță, nr. 42-44, corp 2 (Cartier Grigorescu)
- Ambulatoriu de Specialitate al Spitalului CFR Cluj (Policlinica CFR - Cluj-Napoca)-
- Centrul Medical Unirea din Rețeaua privată de sănătate „Regina Maria” - str. Observatorului 1-3

CITEȘTE ȘI

Etapa a treia de vaccinare anti-COVID19 ar putea începe în aprilie. Oricine se va putea vaccina