Politică

Averile nejustificate ale persoanelor condamnate vor putea fi confiscate. LEGEA a trecut de Parlament

Dacă o persoană este condamnată la minim 4 ani de închisoare și nu îți poate justifica averea, instanța poate decide confiscarea. Actul normativ merge la președinte, pentru promulgare.

Averile nejustificate ale persoanelor condamnate vor putea fi confiscate. LEGEA a trecut de Parlament Averile nejustificate ale persoanelor condamnate vor putea fi confiscate. LEGEA a trecut de Parlament

 

 


Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene a fost votat, decizional, de 255 de deputați.

 


„Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele prevăzute la art.112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția, dintre veniturile licite și averea persoanei”, astfel, actul normativ modifică Codul Penal.

Scopul transferului este evitarea confiscării

„Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței. Confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării.”


Astfel, amendamentele inițiate de PNL sunt în concordanță cu Directiva europeană și prevăd confiscarea extinsă a averilor dobândite prin hoție.

„Averile pot fi confiscate după condamnarea definitivă a celor care s-au îmbogățit din banul public sau privat și care au primit o pedeapsă mai mare de 4 ani de închisoare. Pedeapsa se aplcă și pentru condamnat și pentru cei care au ascuns, pe numele lor, averea altora”, a transmis Florin Roman, liderul deputaților PNL.


„Adoptarea legii înseamnă că România nu mai riscă procedura de infringement din partea UE, care ne putea costa milioane de euro”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI:


Mihai Goțiu: „Delegații PLUS au fost amenințați. Decizia mea este de a nu gira ceea ce s-a întâmplat”

 

 

Emanuel Ungureanu PLEACĂ din USR Cluj: „Conducerea organizației m-a respins”

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter