monitorulcj.ro Menu
Politică

Interzicerea ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș, amânată de peste 10 luni. „Domnule Bode, vă ține să beți un pahar de apă direct din Tarnița?”

”Domnule ministru Lucian Bode, aveți curajul să beți un pahar de apă direct din Tarnița?”, este invitația pe care senatorul Mihai Goțiu i-a făcut-o, pe Facebook, ministrului Transporturilor.

Interzicerea ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș, amânată de peste 10 luni. „Domnule Bode, vă ține să beți un pahar de apă direct din Tarnița?”

Reacția vine după ce, ieri, senatorul USR a primit răspunsul oficial la interpelarea, de luna trecută, privitoare la interzicerea ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele, din județul Cluj. În răspuns, reprezentanții Ministerului Transporturilor au informat că proiectul Hotărârii de Guvern va reintra în procedură de avizare ”în cel mai scurt timp”.

„După peste zece luni de demersuri oficiale și ani buni de proteste civice, ministrul Transporturilor răspunde că sursa de apă a Clujului – lacul Tarnița – va scăpa de poluarea ambarcațiunilor cu motor „în cel mai scurt timp”!!! Asta înseamnă (cel puțin) încă o vară și un sezon de distrugeri în așteptarea semnăturii lui Ludovic Orban. Ori a viitorului prim-ministru? Domnule ministru Bode, aveți curajul să beți un pahar de apă direct din Tarnița?”, a scris Mihai Goțiu pe Facebook.


„Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 și s-a întors cu observații de la Ministerul Justiției și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut și în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”. Acesta este răspunsul oficial pe care l-am primit, ieri, de la ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, la interpelarea oficială de luna trecută, cu privire la interzicerea, de urgență, a ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele din județul Cluj.

Clujenii, activiști de mediu și alți cetățeni, solicită de ani buni această măsură, în condițiile în care ”navigarea” cu ambarcațiuni motorizate (bărci, skyjet-uri, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele e total scăpată de sub control, afectând grav mediul și sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla și a peste alte 100 de localități”, a mai arătat senatorul USR.


În septembrie 2019, parlamentarii clujeni din toate partidele și-au asumat un demers oficial comun pentru a rezolva problema, în urma căruia fostul Guvern PSD a promis că va scoate cele două lacuri din circuitul lacurilor navigabile. 

„Eu o să cer și hârtiile schimbate între ministere vreme de șapte luni (din decembrie 2019) să încerc să înțeleg ce-i așa complicat în elaborarea unei Hotărâri de Guvern, de maxim trei fraze (incluzându-le pe cele de introducere și încheiere), în care se specifică, negru pe alb, că „se elimină lacurile Tarnița și Beliș Fântânele de pe lista celor navigabile pentru ambarcațiuni motorizate” (mai exact, din anexa HG 655/2008). Asta e tot ce trebuie să scrie! Restul e „bla-bla” și „telefoane directe” ori iresponsabilitate”, a completat senatorul.


CITEȘTE ȘI

Prefectul Clujului, în control la Lacul Tarnița. Au fost aplicate amenzi