Politică

Remus Lăpușan, liderul PRO România Cluj: ”Sunt motivat să dezvolt o strategie de dezvoltare durabilă la nivelul județului Cluj”

Domnule Remus Lăpușan, mai sunt doar 2-3 luni până la alegerile locale și se pare că, în ultima vreme, PRO România Cluj validează din ce în ce mai mulți candidați. Care sunt obiectivele pentru această primă rundă de alegeri?

PRO România este un partid nou-înființat și cu toate acestea reușește să coopteze elite locale din variate domenii, de la antreprenori, la profesori, de la agricultori, la funcționari administrativi. Iar acest fapt vorbește de la sine atunci când ne definim planul de acțiune. Criteriile noastre sunt stricte, dar totuși incluzive, apreciem competența, profesionalismul, dar și căldura umană, respectul pentru cetățeni și patriotismul local și național. Așa am ajuns să avem în echipa noastră candidați care își doresc dezvoltare durabilă în comunitățile lor, care vin cu proiecte fezabile, care au viziune pentru un viitor prosper, dar care înțeleg și faptul că toate categoriile sociale au dreptul la un trai demn. La acest capitol se va vedea diferența dintre noi și competitori: noi avem în echipă oameni care fac politici publice pentru oameni și fiecare dintre membrii echipei noastre și-a demonstrat deja competențele și buna credința într-un domeniu pe care-l stăpânește. Iar în aceste condiții, ne propunem să acționăm ca o echipă, să comunicăm onest și deschis cu toți alegătorii și, luând în calcul calitatea umană și proiectele cu care venim în fața lor, cred că vom avea scoruri onorabile la alegerile locale din acest an.

Dumneavoastră aveți o experiență bogată în structurile administrative de la nivel județean, vă vedeți viitorul politic în aceeași zonă?


Eu am avut foarte multe idei și proiecte pe care le-am inițiat, susținut și completat la nivel județean. Și mai am și idei noi pe care le voi include în programul de guvernare al județului pe care îl dezvoltăm cu colegii de la PRO România. Am o relație foarte bună cu parteneri din toate partidele, profesioniști care și-au dorit, la fel ca mine, să lăsăm în urma noastră proiecte de succes pentru următoarele două-trei generații, nu doar pentru un an. Toată experiența acumulată și viziunea pe care mi-am cultivat-o în acești peste 20 de ani de când fac politică mă plasează la un moment de maturitate când am randamentul optim. De aceea sunt mai motivat ca oricând să-mi transpun proiectele în practică, să dezvolt o strategie de dezvoltare durabilă la nivelul județului Cluj. 

La ce capitole credeți că mai puteți produce schimbări la nivel județean?


Cred că, prin viziunea cu care venim din postura de start-up politic și prin proiectele pe care le susținem, putem produce inclusiv schimbări de mentalitate la toate nivelurile.

Noi abordăm dezvoltarea județului pe două dimensiuni: una a nevoilor structurale, unde ne ocupăm de infrastructură, de investiții, de tot ce ține de asigurarea unei vieții demne a cetățenilor și apoi completăm cu dimensiunea umană, unde ne concetrăm pe calitatea vieții, unde venim cu politici publice care pun în centru omul și bucuria sa de a trăi.


Iar pe această a doua dimeniune, avem în plan să: protejăm mediul, inclusiv creând un inel verde în jurul Clujului, astel încât să ne bucurăm de aer curat, dar și să insistăm pe tot ce ține de ecologizare și politici verzi, pe conservarea zonelor turistice și a patrimoniului natural al județului, care este realmente deosebit și atrage deja și turiști străini. Vrem să creăm toate facilitățile necesare pentru a încuraja cetățenii să practice sport la orice vârstă. Vom dezvolta programe care să atragă și tinerii din zonele rurale înspre tot ce înseamnă cultură – aici, în Cluj-Napoca, avem un pol cultural, cu festival de film, cu muzee, cu teatru și operă, iar beneficiile actului cultural trebuie să ajungă până la cetățeanul care locuiește pe Vârful Vlădeasa. Pentru toți cei care vor să se dezvolte personal, profesional, antreprenorial, vom înființa, la nivel de județ, un Centru de Mentorat, unde să organizăm programe de tip inspiring sau coaching, dar și incubatoare de afaceri  -inclusiv în domeniul agricol – sau sesiuni de transfer tehnologic și know-how.

De asemenea, sunt adeptul conceptului de guvernanță locală, cred că ar trebui să existe o suprastructură consultativă la nivel județean care să cuprindă liderii din mediul academic, medical, administrativ, sindical și antreprenorial, astfel încât dezvoltarea județului să beneficieze de expertiza tuturor celor care performează și au o activitate semnificativă într-una din ariile de dezvoltare ale județului.


Ce părere aveți despre proiectele pe care tocmai le-a anunțat domnul Tișe?

Am fost și sunt un susținător al Spitalului Monobloc pentru Copii, este o prioritate a județului nostru și mă bucur că domnul Tișe a găsit terenul necesar, chiar dacă unii ar putea specula că e o mișcare mai ales electorală, pentru că vine fix înainte de alegeri. Eu îmi doresc sincer să finalizăm cu bine, cât mai repede, acest proiect de o mare importanță pentru județ. Dar va trebui să fie duse lucrurile la un nou nivel și să fie rezolvată și problema accesului în zonă, acolo ambulanțele trebuie să ajungă rapid și ușor.


Toate proiectele mari, de importanță strategică pentru județ, beneficiază de toată susținerea mea și a noastră, ca partid. Sunt și un susținător al modernizării și dezvoltării Aeroportului, așa cum sunt și un susținător al proiectelor de tip parcuri tehnologice și industriale în zone precum Turda-Câmpia Turzii.

În rest, domnul Tișe pare un actor cam conservator pentru vremurile pe care le trăim. Vine cu aceleași și aceleași proiecte, pe care nu le-a finalizat la momentul potrivit. Îi doresc să-și găsească noi consilieri care să-l impulsioneze înspre inovație și modernitate.

Revenind la alegerile locale, cu ce ne va surprinde PRO România pentru Cluj-Napoca?

În mod cert, Cluj-Napoca se dezvoltă foarte mult de la sine, bazându-se în principal pe mediul privat și pe mediul universitar. Administrația locală ar trebui să acționeze ca un mediator între toate structurile de influență locală, iar asta nu se prea întâmplă, pentru că Boc s-a obișnuit de pe vremea când a fost premierului lui Băsescu să primească ordine.

Propunerile cu care vom veni pentru Cluj-Napoca vor urmări, pe de o parte, să redea Clujul clujenilor, să creăm cu adevărat mecanisme pentru participarea civică în plan local și pentru accesul cetățenilor la procesul decizional local, iar pe de altă parte, susținem conceptul de guvernanță locală, care să permită orașului să acționeze unitar, integrând toate structurile de putere locală cu scopul de a asigura bunăstarea generală și o calitate a vieții la nivelul marilor orașe universitare din occident.

Ultimele Stiri
abonare newsletter