Politică

Senatorul Cristian Lungu atenționează Ministerul Sănătății despre posibile abuzuri

În ședința de luni a Senatului, președinte PMP Cluj, senatorul Vasile-Cristian Lungu, a ridicat problema condiționării înscrierii copiilor în școli în funcție de prezentarea dovezii de vaccinare. Senatorul a adresat o interpelare Ministerului Sănătății prin care atrage atenția că vaccinarea în România nu este obligatorie, iar ordinele invocate de către Ministerul Sănătății contravin dreptului la educație.

Ministerul Sănătății a transmis înainte de începerea școlii o circulară către toate inspectoratele județene școlare prin care impune părinților să prezinte la înscrierea copiilor în școli dovada de vaccinare, iar instituțiile de învățământ să permită doar înscrierea copiilor care aduc acest aviz epidemiologic.

Deși pare o măsură de prevenire a epidemiilor în colectivitate, ordinele invocate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, în circulară, încalcă dreptul la educație prin condiționarea înscrierii copiilor nevaccinați în școli. Senatorul Vasile-Cristian Lungu s-a opus și în trecut proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie: „Vaccinarea nu este obligatorie în România. Părintele trebuie să decidă dacă dorește vaccinarea copilului său și până la urmă acesta este rolul unui părinte: să aleagă ce e mai bine pentru copil, nu este rolul statului. Desigur, statul are obligația să informeze corect părinții și să monitorizeze sistemul de sănătate, să faciliteze accesul oamenilor la sănătate, nicidecum să impună vaccinarea unui copil și mai mult să îi refuze dreptul la educație.”, afirmă senatorul.


„Dreptul la educație este asigurat de către Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 14, alin. 1, și de către art. 32 din Constituția României fără nicio restricție.”, a mai adăugat președintele PMP Cluj.

„Am cerut un răspuns clar și coerent din partea Ministerului Sănătății prin care să afirme faptul că niciunui copil nu-i poate fi refuzată înscrierea în școli în lipsa așa-numitelor „vaccinuri obligatorii”. Totodată, am cerut sancționarea celor care au refuzat înscrierea copiilor dacă nu s-a adus dovada vaccinurilor. Repet, vaccinarea NU este obligatorie și statul comite un abuz dacă reduce înscrierea în colectivitate la această condiție”, spune senatorul Vasile-Cristian Lungu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter