monitorulcj.ro Menu
Politică

FOTO Liderii politici la Congresul UDMR. Tăriceanu, imitație proastă după Donald Tusk, Raluca Turcan oferă exemplu pozitiv Cluj-Napoca. De ce a lipsit Dragnea?

Pe lângă crema politicienilor maghiari din Bazinul Carpatic, la Congresul UDMR organizat în acest weekend la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca sunt prezenți și lideri ai formațiunilor politice din România.

Călin Popescu-Tăriceanu, având încă în minte discursul memorabil de la Ateneul Român al președintelui Consiliului European, a încercat o mișcare similară cu cea făcută de Donald Tusk. Într-o maghiară stâlcită, greu de descifrat, președintele ALDE a rostit câteva cuvinte de laudă la adresa UDMR. "Mă bucur că sunt aici, prezența mea este pentru a oferi sentimentul maghiarilor din România că sunt acasă și că au drepturi depline", a declarat Tăriceanu, gest însă gustat de cei prezenți în sală, care l-au aplaudat la scenă deschisă pe liderul ALDE.

Originar din Sibiu, președintele USR, Dan Barna, a dat exemplul Sibiului pentru buna conviețuire între etnii.


"Este pentru prima oară când USR participă la un Congres UDMR, sper să fie prima dintr-o serie lungă. Sunt din Sibiu și, asemenea Clujului, conviețuirea între români, maghiari și sași este o realitate. Sunt convins că dorim aceleași lucruri pe care le vreți și dumneavoastră. O Românie prosperă, care să fie aceeași pentru toți cetățenii ei, indiferent de etnie, religie sau rasă. Credem că UDMR și comunitatea maghiară doresc de asemenea o justiție independentă și imparțială", a spus Barna, care a făcut apel la lupta comună împotriva penalilor din politică și Parlament.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, este de părere că municipiul Cluj-Napoca este exemplul perfect pentru o bună colaborare între formațiunile PNL și UDMR. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a adăugat la discursul Ralucăi Turcan că "UDMR este cea mai predictibilă formațiune politică".


"UDMR a fost un partener de discuții și guvernare în cele mai importante momente. Am făcut-o și împotriva fost-comunistului Ion Iliescu, am adus împreună România în UE, am decis parcursul occidental al țării. [...] Suntem colegi în cea mai puternică familie europeană, Partidul Popular European. [...] Cluj-Napoca este exemplul perfect pentru buna colaborare între PNL și UDMR", a declarat Turcan.

Social-democrații au fost reprezentați de Mihai Fifor, președintele Consililului Național al PSD. Acesta a fost primit cu aplauze timide, răzlețe, explicând apoi lipsa președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.


"Liviu Dragnea și-a dorit mult să fie aici însă, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, aceștia participă la Congresul socialiștilor europeni organizat la Madrid. [...] UDMR este un partener de nădejde, pe care te poți baza. Sprijinul a fost, este și va fi reciproc", a precizat Fifor, care a mai spus că se bucură de faptul cu liderii Uniunii "se gândesc la beneficiul pe termen lung" și că "orice partid ar dori să aibă UDMR drept partener".