Politică

FOTO Liderii politici la Congresul UDMR. Tăriceanu, imitație proastă după Donald Tusk, Raluca Turcan oferă exemplu pozitiv Cluj-Napoca. De ce a lipsit Dragnea?

Pe lângă crema politicienilor maghiari din Bazinul Carpatic, la Congresul UDMR organizat în acest weekend la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca sunt prezenți și lideri ai formațiunilor politice din România.

Călin Popescu-Tăriceanu, având încă în minte discursul memorabil de la Ateneul Român al președintelui Consiliului European, a încercat o mișcare similară cu cea făcută de Donald Tusk. Într-o maghiară stâlcită, greu de descifrat, președintele ALDE a rostit câteva cuvinte de laudă la adresa UDMR. "Mă bucur că sunt aici, prezența mea este pentru a oferi sentimentul maghiarilor din România că sunt acasă și că au drepturi depline", a declarat Tăriceanu, gest însă gustat de cei prezenți în sală, care l-au aplaudat la scenă deschisă pe liderul ALDE.

Originar din Sibiu, președintele USR, Dan Barna, a dat exemplul Sibiului pentru buna conviețuire între etnii.


"Este pentru prima oară când USR participă la un Congres UDMR, sper să fie prima dintr-o serie lungă. Sunt din Sibiu și, asemenea Clujului, conviețuirea între români, maghiari și sași este o realitate. Sunt convins că dorim aceleași lucruri pe care le vreți și dumneavoastră. O Românie prosperă, care să fie aceeași pentru toți cetățenii ei, indiferent de etnie, religie sau rasă. Credem că UDMR și comunitatea maghiară doresc de asemenea o justiție independentă și imparțială", a spus Barna, care a făcut apel la lupta comună împotriva penalilor din politică și Parlament.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, este de părere că municipiul Cluj-Napoca este exemplul perfect pentru o bună colaborare între formațiunile PNL și UDMR. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a adăugat la discursul Ralucăi Turcan că "UDMR este cea mai predictibilă formațiune politică".


"UDMR a fost un partener de discuții și guvernare în cele mai importante momente. Am făcut-o și împotriva fost-comunistului Ion Iliescu, am adus împreună România în UE, am decis parcursul occidental al țării. [...] Suntem colegi în cea mai puternică familie europeană, Partidul Popular European. [...] Cluj-Napoca este exemplul perfect pentru buna colaborare între PNL și UDMR", a declarat Turcan.

Social-democrații au fost reprezentați de Mihai Fifor, președintele Consililului Național al PSD. Acesta a fost primit cu aplauze timide, răzlețe, explicând apoi lipsa președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.


"Liviu Dragnea și-a dorit mult să fie aici însă, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, aceștia participă la Congresul socialiștilor europeni organizat la Madrid. [...] UDMR este un partener de nădejde, pe care te poți baza. Sprijinul a fost, este și va fi reciproc", a precizat Fifor, care a mai spus că se bucură de faptul cu liderii Uniunii "se gândesc la beneficiul pe termen lung" și că "orice partid ar dori să aibă UDMR drept partener".

Ultimele Stiri
abonare newsletter