Politică

De ce a votat UDMR bugetul? FINANȚĂRI de proiecte EXCLUSIV pentru Transilvania. Nu și pentru Cluj.

În cadrul consultărilor și dezbaterii parlamentare privind bugetul de stat pentru 2019, UDMR a cerut și a obținut finanțare pentru o serie de proiecte exclusiv pentru Transilvania.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Potrivit unui comunicat de presă, UDMR a obţinut peste 80 de milioane de lei pentru spitale moderne, dar şi 2,6 de miliarde de lei pentru cabinetele de medicină de familie.

“Ardelenii vor avea spitale mai moderne. În cadrul consultărilor cu partidele din coaliţia de guvernare, UDMR a obţinut peste 80 de milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea corespunzătoare a mai multor spitale din Transilvania: 15 milioane de lei pentru dotarea şi modernizarea spitalului din Zalău; 22,5 milioane de lei pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului din Târgu Mureş (8 milioane de lei vor incluse în bugetul ministerului de resort) şi pentru modernizarea Spitalului Judeţean Mureş (14,5 milioane); 12,7 milioane lei pentru lucrări de construcţii, reparaţii şi achiziţii de echipamente medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe; 30,6 milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. În urma consultărilor cu ministerul de resort, UDMR a reuşit să majoreze cu 438 milioane de lei, bugetul propus iniţial de Guvern pentru medicii de familie. Prin urmare, acest buget este acum de 2,625 de miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere totală de 48,3%, în ultimii doi ani”, transmite Uniunea.


Reprezentanţii UDMR mai spun că au reuşit să negocieze aproape 35 de milioane de lei pentru construcţia şi modernizarea aeroporturilor din Transilvania, dar nu pentru cel din Cluj-Napoca.

“UDMR a obţinut alocarea a peste 11 de milioane lei pentru lucrările la aeroportul din Târgu Mureş şi 23 milioane pentru construcţia aeroportului din Braşov”, se arată în documentul citat.


UDMR mai arată că a obţinut 1,2 miliarde de lei pentru construcţia autostrăzilor din Transilvania şi pentru reabilitarea unor drumuri judeţene şi locale

“Uniunea a reuşit să asigure, pentru prima dată în ultimii 29 de ani, fondurile necesare pentru construcţia autostrăzilor, planificate pentru 2019: o suplimentare de 583 de milioane de lei a fost alocată pentru construcţia Autostrăzii Transilvania, fiind vorba de aproape de cinci ori mai multe fonduri faţă de propunerea iniţială a Guvernului; o suplimentare de 38 milioane de lei a fost alocată pentru elaborarea documentaţiei tehnice necesare pentru construcţia Autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi; 165 milioane de lei în plus faţă de propunerea Guvernului pentru construcţia tronsonului de autostradă Lugoj-Deva şi 17,5 de milioane de lei în plus pentru proiectarea tronsonului Sibiu-Făgăraş; suplimentarea bugetului propus iniţial de Guvern cu 178 milioane de lei, pentru construcţia tronsonului Turda-Sebeş; suplimentarea bugetului propus iniţial de Guvern, cu 300 milioane de lei, pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi locale”, mai spun reprezentanţii UDMR.


UDMR mai anunţă şi obţinerea a peste 51 de milioane de lei pentru biblioteci şi instituţii de învăţământ moderne.

“Finanţare în valoare de 12 milioane de lei pentru achiziţia unui nou sediu al bibliotecii la Satu Mare, 35,7 milioane de lei pentru construcţia bazinelor de înot didactice în 7 oraşe din judeţul Bihor şi a suplimentat, cu 1 milion de lei, bugetul pentru lucrările de construcţie a complexului sportiv multifuncţional din Sfântu Gheorghe. 1 milion de lei au fost alocaţi pentru înfiinţarea, în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, a biroului pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale cu sediul la Cluj-Napoca, şi a biroului pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei în Miercurea Ciuc”, conchide Uniunea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter