monitorulcj.ro Menu
Politică

PSD, un nou eșec uriaș în materie de investiții. Clujul rămâne fără Spitalul Regional de Urgenţă. Lucrările au fost AMÂNATE

Guvernul PSD marchează o ratare majoră în domeniul investițiilor: ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat marţi că guvernul Dăncilă a decis etapizarea construcţiei celor trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova) până după 2021, fără a da un termen clar de finalizare.

“Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (…) Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021″, a declarat marți Rovana Plumb.

CITEŞTE ŞI


Ministrul Sănătăţii are vise îndrăzneţe: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi terminat în 2023

Construcția celor trei spitale a fost convenită de fostul premier Victor Ponta cu Comisia Europeană în 2014. În 2016, pe durata campaniei electorale, PSD și Liviu Dragnea au promis constant aceste obiective. Pe tot parcursul anilor 2017 și 2018, guvernele succesive PSD au ratat toate termenele asumate pentru depunerea documentațiilor, ajungându-se în situația ca suma alocată de UE, 150 de milioane de euro, să fie în pericol de pierdere.


Avertismentul privind pierderea fondurilor a venit chiar de la Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională. Chiar la prima întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, în februarie 2018, Corina Creţu a criticat clar întârzierea în proiectul spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova. Comisarul european atrăsese atenția în privința întârzierilor majore şi în mandatul Guvernului Tudose, după o întâlnire cu ministrul de atunci al Sănătăţii, Florian Bodog.

CITEŞTE ŞI


Se va face vreodată Spitalul Regional de Urgenţă Cluj? “Căutăm alte surse de finanţare”

Dăncilă însăşi a recunoscut că guvernul e în întârziere cu proiectul şi a încercat să plaseze responsabilitatea pe predecesorii săi. Care, însă, sunt tot membri PSD, impuşi în funcţiile de premier sau ministru al Sănătăţii tot de şeful partidului, Liviu Dragnea.


Toate cele trei guverne PSD au amânat şi au schimbat planurile iniţiale, dând semnalele că proiectul nu e deloc prioritar, şi asta în ciuda faptului că finanţarea agreată cu Comisia Europeană pe Programul Operaţional Regional (POR) prevede că termenul-limită pentru finalizarea celor trei spitale este 2022.

A urmat schimbarea unora dintre terenurile deja alocate în cele trei judeţe, ceea ce a dus la apariţia unor întârzieri suplimentare. Problema terenurilor a fost recunoscută şi de actualul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă din 2 februarie: “Mai avem o problemă şi la Cluj, un transfer de teren de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Avem o problemă la Craiova, avem probleme şi la Iaşi din punctul acesta de vedere. Dar, mai mult, avem probleme cu mentalităţile”.


Am ajuns în noiembrie 2018 și ultimele informații au fost atacurile constante ale PSD-iștilor la adresa lui Crețu. Între timp, spitalele au rămas doar la stadiul de proiect.

CITEŞTE ŞI

Corina Creţu, despre Spitalul Regional de Urgenţă de la Cluj: “E trist că a fost aprobat în 2015 şi încă nu a fost început”