Politică

Pe cine mizează Dragnea la Cluj?

PSD-iştii clujeni sunt sub conducere interimară de aproape doi ani, dar nu se grăbesc să organizeze alegeri. Nici conducerea naţională a partidului nu pare interesată de acest subiect. Până la fixarea unui calendar, social democraţii se pot apuca de calcule.

Horia Nasra, Dan Morar, Cornel Itu Horia Nasra, Dan Morar, Cornel Itu

Cine ar putea intra astfel în cursa pentru şefia PSD Cluj, cine aspiră la funcţia de preşedinte şi cine doar visează?

Din tabăra veche, a social democraţilor cu experienţă fotoliul de preşedinte ar putea fi vânat de deputatul Cornel Itu, aflat la al treilea mandat în Legislativul României. Itu vine însă de la Dej, lucru care este din start un minus pentru el în raport cu colegii săi din Cluj-Napoca.


Pe de altă parte, primarul Cristian Matei se visează lider zonal, dar uită că Turda nu este Cluj-Napoca. Matei şi-a instalat „vasalii”, însă nu toţi primarii din zona Arieşului stau aliniaţi în spatele lui pentru a-l sprijini. Întrebat dacă ar putea candida pentru funcţia de preşedinte, Matei spune că nu exclude varianta.

„În acest moment îmi văd de adminsitraţia locală, am foarte multe proiecte şi chiar vreau să schimb faţa Turzii. Nu pot să spun acum că mi-aş dori sau nu, pentru mine e foarte important ca organizaţia de la Cluj să se revigoreze, să renască şi să încercăm să avem în continuare nişte candidaţi viabili. Nu înseamnă că nu îi avem, pe mare parte dintre ei.  Probabil că această stare de interimat va mai dura. Eu susţin şi conducerea actuală doar că trebuie să confirme toată lumea şi cum poţi să confirmi, dacă nu prin fapte.


Nu exclud o eventuală candidatură, dar sigur, suntem un partid mare avem toţi ţeluri, scopuri îndrăzneţe, iar pentru asta e nevoie de organizare, de viziune. Şi avem nevoie şi de apariţia altor oameni care să îşi aducă contribuţia. În situaţia în care mi s-ar cere acest lucru, atunci nu exclud posibilitatea (n.red- de a candida). În momentul de faţă nu ştiu însă să existe o dată pentru alegeri”, a declarat Cristian Matei.  

Un alt social democrat cu experienţă care ar putea intra în cursa pentru şefia PSD este Vasile Sălătioan, consilier judeţean aflat la al doilea mandat şi fost consilier local. Sălătioan spune însă că nu s-a gândit să candideze, dar că în politică e bine să nu spui nicioadată, niciodată.


‚Momentan nu am luat în calcul o candidatură, Încă nu, nu m-am gândit. Sunt din 2000 în acest partid, dar este destul de greu pentru cineva din teritoriu să conducă organizaţia judeţeană. Trebuie să cunoşti foarte bine municipiul Cluj-Napoca. Dar am învăţat că e bine ca în politică să nu spui niciodată, nicodată”, a declarat Sălătioan.  

Din urmă vin „lupii” tineri. Horia Nasra, actual lider interimar, consilierul local Dan Morar sau Dan Tămaş, directorul DGASPC Cluj (Protecţia Copilului) ar putea fi şi ei interesaţi de şefia partidului.  


Deputatul Horia Nasra nu ştie deocamdată când vor fi organizate alegeri, iar despre o eventuală candidatură a sa spune că încă este prea devreme să vorbească. Conducerea partidului va fixa un calendar al alegerilor în toată ţara, precizează Nasra. “Nu comentez acum, nu e timpul, nu e cazul”, spune parlamentarul, întrebat dacă este interesat să candideze.

Horia Nasra ar putea fi primul pe lista eventualilor candidaţi, după ce a fost susţinut şi numit interimar chiar de Liviu Dragnea. După ultimele alegeri locale, actualul lider al PSD l-a „zburat” rapid din funcţie pe Remus Lăpuşan, numind o conducere interimară.


Recent însă, la convocarea CEX pentru retragerea sprijinului Guvernului Tudose, Nasra părea că “ţine cu toată lumea”.

„Nu are nicio legătura cu o persoană anume, cu Liviu Dragnea, cu Mihai Tudose. Sunt doar niște discuții, toată lumea le vede, în ultimele zile și trebuie să le armonizăm. Atâta tot”, a explicat atunci Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Poziția liderului de la Cluj vizavi de fosta guvernare era una de susținere.

„Eu susțin președintele partidului și susțin ca guvernarea să meargă în continuare așa cum e, cu premierul Tudose”, spunea Horia Nasra.

Un alt eventual candidat din generaţia tânără este Dan Morar, PSD-ist vechi şi implicat în proiectele din Consiliul Local. Dan Morar spune însă că nu este interesat de funcţia de preşedinte al partidului, dar nu exclude una de vicepreşedinte, în cazul în care i se va cere să se implice. 

„În niciun caz nu m-ar interesa să candidez pentru funcţia de preşedinte al PSD Cluj. Sunt consilier local, sunt lider de grup în Consiliul Local, membru în Biroul Permanent local Cluj-Napoca, dar nu am asemenea aspiraţii. Probabil funcţia de vicepreşedinte m-ar interesa, dacă va fi nevoie de mine. Sunt de la 18 ani în partidul acesta şi cu siguranţă nu o să plec”,  a declarat Dan Morar. 

Dan Tămaş este un alt eventual candidat la şefia PSD Cluj, care dacă va câştiga în conflictul cu Alin Tişe, ar putea creşte în anvergură. Preşedintele CJ Cluj a încercat să îl dea jos de la conducerea Protecţiei Copilului, dar Tămaş a contestat acţiunea.

Nu putem să nu îi amintim pe Aurelia Cristea şi Alexandru Cordoş. PSD-işti credibili şi cu vizibilitate. Oare Dragnea nu îi regretă?

abonare newsletter