monitorulcj.ro Menu
Politică

Băsescu acuză Comisia Europeană că bate câmpii: Care este articolul din Legile Justiţiei pe care îl consideră nedemocratic?

Fostul preşedinte Traian Băsescu, cândva un susţinător aprig al Justiţiei, spune acum că oficialii de la Bruxelles bat câmpii, cu referire la scrisoarea, semnată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de prim-vicepresedinte Franş Timmermans, pe tema Legilor Justiţiei din România.

"Care este articolul din Legile Justiţiei pe care îl considera nedemocratic? (...) Uite, sunt un om care a fost 10 ani în Consiliul European, care a lucrat 10 ani cu Comisia Europeană, în acest comunicat Comisia Europeană bate câmpii, îmi pare rău.

Dar noi care suntem pământeni, trăitori aici, în România, şi care vorbim de trei luni de Legile Justiţiei (...), care este articolul care împiedică exercitarea Justiţiei, din cele trei legi deja trimise la Curtea Constituţională? Ca să nu fie dubii: (legea-n.red.) 303 este despre statutul magistraţilor, 304 este despre organizarea justiţiei şi 317 despre funcţionarea CSM.

Care este articolul care duce înapoi Justiţia din România? Eu pun întrebarea ca om care le-a subliniat cu creion roşu, cu creion negru, cu creion albastru, toate acele peste câteva sute de pagini care înseamnă modificările la (aceste-n.red.) legi.

Daţi-mi articolul care este împotriva funcţionarii democratice a Justiţiei din aceste trei legi deja trimise şi pe urmă discutăm şi despre proiectul de Cod Penal", a afirmat Băsescu, miercuri seara, la B1 TV.

Liderul PMP a adăugat că, în cazul în care Bruxelles-ul îşi manifestă o îngrijorare profundă privind respectarea drepturilor omului, atunci este de acord cu Comisia.

"Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem când vorbim de îngrijorări profunde este de respectare a drepturilor fundamentale, pentru că acesta e principiul pe care s-a construit UE. Nu există democraţie în afară respectării drepturilor fundamentale ale omului.

Dacă aici este o îngrijorare, sunt de acord cu CE. Dar dincolo de asta (...) - şi eu vă spun că asta poate fi sensul - vreau articolul care împiedică exercitarea justiţiei", a insistat fostul şef de stat.