Politică

Ungaria acuză: Partidele maghiare fac campanie electorală în Transilvania, iar România nu face nimic

România nu a ridicat nicio obiecţie faţă de faptul că unele partide maghiare desfăşoară o campanie electorală în Transilvania, în perioada premergătoare alegerilor generale din 2018, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.

sursa foto eskape.ro sursa foto eskape.ro

Szijjarto a precizat că a discutat cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, despre acest subiect sensibil.

"Mi-a spus: «Depinde de voi cât de bine vă adresaţi membrilor comunităţii etnice maghiare din România în timpul campaniei electorale din Ungaria»; Sper că această abordare sobră va fi menţinută. România a recunoscut, de asemenea, cetăţenia dublă şi a acordat-o multor etnici români dincolo de frontierele sale. Acesta este motivul pentru care România nu a făcut niciodată remarci critice grave despre faptul că Ungaria a acordat rapid cetăţenie pentru etnicii săi", a declarat Peter Szijjarto.


Referindu-se la centenarul unirii Transilvaniei cu România, şeful diplomaţiei de la Budapesta speră că "partidele politice din Ungaria vor fi destul de înţelepte să nu recurgă la metode care ar putea expune comunitatea etnică maghiară la atacurile forţelor extremiste sau naţionaliste; vom face tot posibilul pentru a evita acest lucru, cu atât mai mult cu cât, din motive istorice, 2018 va fi un an de importanţă majoră pentru România".

Întrebat despre interdicţia aplicată anul trecut diplomaţilor ungari de a participa la ceremoniile din România de 1 decembrie, Peter Szijjarto a declarat că nu vede niciun motiv să revizuiască această decizie.


Diplomatul a adăugat însă că guvernul ungar respectă mereu poziţia comunităţilor etnice maghiare în privinţa acestui subiect. În consecinţă, decizia de anul trecut a fost motivată de poziţia partidului etnic maghiar RMDSZ privind aniversarea din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter