Politică

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Dragnea: PSD și ALDE au 250 de mandate; azi am avut o primă întâlnire, alianța de guvernare este PSD+ALDE

PSD și ALDE au 250 de mandate, deci 54% din numărul total de mandate - suficient pentru realizarea unei majorități parlamentare -, iar joi a avut loc o primă întâlnire între liderii celor două formațiuni, pe marginea programului de guvernare, a declarat președintele social-democraților, Liviu Dragnea.

sursa foto bugetul.ro sursa foto bugetul.ro

"Astăzi Biroul Electoral Central a stabilit repartizarea mandatelor de deputați și senatori pentru fiecare formațiune care a intrat în Parlament. PSD va avea în total 221 de mandate, ceea ce reprezintă 47,5%. Am auzit vorbindu-se despre două condiții: o condiție matematică și o condiție politică pentru realizarea unei majorități parlamentare. Din punct de vedere matematic, PSD împreună cu ALDE au un număr suficient de mare pentru a deține majoritatea în ambele Camere și în Camere reunite. Practic, PSD și ALDE au 250 de mandate — 54% din numărul total—, deci condiția matematică e îndeplinită", a precizat Dragnea, într-o conferință de presă, la sediul PSD din Băneasa.

În ceea ce privește a doua condiție — cea politică—, președintele PSD a subliniat că ea a fost îndeplinită de români, duminică, la vot.


"Cine nu are de gând să respecte votul de duminică înseamnă că nu respectă democrația și nu respectă suveranitatea acestui popor", a subliniat el.

Președintele PSD a precizat că întâlnirea cu ALDE s-a referit la programul de guvernare.


"Am avut astăzi prima întâlnire cu colegii de la ALDE. (...) Am avut o discuție aproape finală pe marginea programului de guvernare. Urmează ca mâine și poimâine colegi din ambele partide să lucreze la compatibilizarea programelor de guvernare. Din fericire, nu sunt diferențe foarte mari. Am discutat bineînțeles astăzi și despre toate zvonurile apărute intens în ultimele zile, foarte intens astăzi. Nu știu dacă sunt presiuni asupra dlui Călin Popescu-Tăriceanu, dacă au fost, sunt absolut convins că va spune cât de curând. Dar, din punctul nostru de vedere, așa cum și noi și ALDE am spus în campania electorală, și cetățenii au votat în cunoștință de cauză, alianța de guvernare este PSD plus ALDE, nu există nicio ezitare din partea noastră și a celor de la ALDE. (...) Categoric vom semna un protocol, este firesc să se întâmple aceasta", a spus președintele PSD.

Referitor la consultările inițiate de președintele României, Liviu Dragnea a reafirmat că nu a refuzat și nu va refuza niciodată o invitație la consultări dacă aceasta se încadrează în prevederile constituționale, când e vorba de desemnarea viitorului premier și de formarea viitorului guvern.


"Atâta timp cât nu se finalizase procesul de numărătoare, de distribuire și repartizare a mandatelor, nu aveam pe ce bază să purtăm aceste discuții. S-au dovedit că ele de fapt n-au dus la niciun rezultat. Și așa cum dl președinte a tot spus că a enunțat dinainte de alegeri niște condiții, și eu am spus în timpul campaniei că nu putem merge la consultări decât în limitele constituționale, respectiv după convocarea Parlamentului. După aceasta, PSD va merge cu toată deschiderea la aceste consultări", a precizat Dragnea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter