Politică

Guvernul cere CJ Cluj să-i transfere un teren pe care va fi construit "primul spital regional"

Guvernul a adoptat miercuri un memorandum prin care solicită Consiliului Judeţean Cluj să transfere în administraţia Ministerului Sănătăţii un teren pentru construcţia primului spital regional, a anunţat ministrul Vlad Voiculescu, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a precizat că terenul, de circa 144.000 de metri pătraţi, se află în localitatea clujeană Floreşti şi a fost ales la recomandarea experţilor tehnici din Comisia de elaborare a temei de proiectare privind amplasarea spitalelor de urgenţă.

Venit în fruntea Ministerului Sănătăţii în mai 2016, Vlad Voiculescu devine, astfel, cel de-al 28-lea ministru al Sănătăţii, în cei 27 de ani care s-au scurs de la Revoluţie, şi promite, la fel ca şi predecesorii săi, construirea Spitalul Regional de Urgenţă de la Cluj şi că va face din acest obiectiv o prioritate a mandatului său.


Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 1000 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

În luna august, preşedintele CJ Cluj spunea că Spitalul Regional de Urgență este un spital prins de Ministerul Sănătăţii în masterplanul de sănătate.


“Ştiam că vor trece 5-10 ani până se va face Spitalul Regional din banii Guvernului (...) Nu e stabilit numărul de spitale regionale pe țară, ci e stabilită suma, 60 de milioane de euro, din ce știu eu, pe spital regional. Noi putem să cofinanțăm o parte din bugetul necesar și să punem la dispoziție terenul pe care îl avem, cu PUZ-ul aprobat. Clujul este cel mai avansat centru regional în materia Spitalului Regional de Urgență, restul nu au nici măcar terenurile finalizate, nici PUZ-urile, nimic. Noi avem deja tot la drumul european, cu acces la utilități, totul este absolut în regulă. Dar, cum să investim, de unde să investim când noi avem întreg bugetul 100 de milioane de euro pe an, din care jumătate se duc pe asistența socială și pe alte lucrări, plus salariile, plus investițiile în aeroport, în toate celelalte. Deci, trebuie să fim realiști, ce se poate și ce nu se poate. Niciun județ în România nu își permite să facă din bugetul propriu un spital regional de urgență care costă, la o estimare a ministerului, 160 de milioane de euro”, a mai spus Tişe.

abonare newsletter