Politică

Vasile Dîncu: Nu cred că este posibilă, în actuala stare a politicii românești, o coaliție PSD - PNL

Vicepremierul Vasile Dîncu este de părere că nu e posibilă o coaliție PNL - PSD, deoarece, în prezent, fiecare dintre partide trebuie să își afirme identitatea, iar amintirea USL nu este una motivantă, având în vedere că o coaliție foarte mare nu este neapărat lucrul cel mai bun pentru democrație.

"Nu cred că este posibilă în actuala stare a politicii românești o coaliție PSD — PNL. În acest moment nu este posibilă pentru că fiecare dintre partide trebuie, în campania electorală, să-și afirme identitatea. Deci, în mod normal, în acest moment, se exacerbează diferența, se exacerbează lupta dintre PNL și PSD. (...) Cred că, în acest moment, amintirea USL nu este una care să fie motivantă, pentru că USL a fost atunci o mare coaliție, de 75 la sută, care și-a propus să facă două lucruri mărețe: modificarea Constituției și regionalizarea, descentralizarea și nu a făcut nimic din acestea. Ce a ieșit de atunci și a rămas și în mintea politicienilor este că o coaliție foarte mare nu este neapărat lucrul cel mai bun pentru democrație și pentru România. Pentru că oamenii s-au pierdut atunci în bătălii pentru mize mici, pentru împărțirea puterii și tot timpul a fost o bătălie pentru împărțire de putere. Ori eu cred că, în acest moment, niciunul dintre partide nu-și propune acest lucru", a afirmat Vasile Dîncu, la B1 tv.

El a adăugat că singurul lucru care ar putea să ducă la o coaliție PSD — PNL ar fi, probabil, situația în care niciunul dintre partide nu va reuși să facă majoritatea.


"Nu este exclus să se ajungă acolo, dar mie îmi este foarte greu să-mi închipui modul în care partidele vor putea negocia, vor putea construi un program de guvernare. Cred că ar prefera alegeri anticipate într-o asemenea posibilitate, și PNL și PSD, cel puțin la psihicul de acum al celor două partide", a opinat Dîncu.

El a apreciat, în vederea alegerilor parlamentare, că PMP se află la limita intrării în Parlament, sunt puține șanse ca USR să acceadă în Legislativ, ALDE are șanse să treacă pragul electoral, iar PSD ar putea să obțină un scor bun și să termine primul, "dacă nu va face o mare greșeală cum a făcut în ultimii ani".

Ultimele Stiri
abonare newsletter