Politică

Strategia prin care Boc a alungat 2/3 dintre alegători, dar a ieşit primar

Emil Boc a demotivat alegătorii pentru că a ales să nu-şi facă aproape deloc campanie: “Ştiam că eu ies, nu are rost să mă agit, evident că m-aţi ales, vă mulţumesc” - o posibilă declaraţie a primarului interpretată de analişti.

Sociologii şi analiştii politici din Cluj au comentat pentru Monitorul de Cluj reacţiile actualului primar Emil Boc în noaptea alegerilor (când nu s-a prezentat la sediul de partid pentru a comenta rezultatul alegerilor, la fel cum au procedat ceilalţi lideri politici, preferând să îi lase doar pe co-preşedinţii PNL Cluj Daniel Buda şi Marius Nicoară să facă declaraţii) şi în zilele următoare, când Boc a preferat comunicarea pe Facebook sau apariţii în emisiuni unde jurnaliştii nu îl contrazic.

“Am văzut, cel puţin în această campanie, o detaşare foarte interesantă a lui Emil Boc. Şi-a anunţat printre ultimii intrarea, deşi toată lumea ştia că teoretic este candidat, să nu uităm că Traian Băsescu, cu care a rămas în termeni buni chiar dacă nu face parte, cu toate că şi-ar fi dorit, din Mişcarea Populară, i-a recomandat să nu se mai prezinte la alegeri, campania, care nu a fost o campanie, am văzut foarte clar programul care a fost prezentat, a venit foarte târziu, printre cele din urmă, nu ştiu dacă aceasta a venit pe baza noului cadru legislativ care reglementează alegerile, dar în orice caz nu a fost o campanie. Probabil, că se şi aştepta să câştige, asta a şi demotivat 2/3 din alegătorii clujeni care erau convinşi că oricum el iese. În acelaşi timp, parcă nu a fost o tragere de inimă ca şi în ceilalţi ani. În orice caz, faptul că nu s-a prezentat (n.red. la sediul de partid în noaptea alegerilor) este undeva în continuitatea, nu i-aş spune dezinteresului, distanţării faţă de procesul electoral. Ce trebuie de văzut aici este dacă aceasta vine pe un fond de suveranitate personală, în sensul că oricum «ştiam că eu ies, nu are rost să mă agit, evident că m-aţi ales, vă mulţumesc» ceea ce ar fi un pic excesiv sau a unei prudenţe care implică alte calcule la mijloc”, a explicat analistul politic Radu Albu Comănescu de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.


Radu Albu Comănescu, analist politic

“Probabil, că se şi aştepta să câştige, asta a şi demotivat 2/3 din alegătorii clujeni care erau convinşi că oricum el iese. Ce trebuie de văzut aici este dacă aceasta vine pe un fond de suveranitate personală, în sensul că oricum «ştiam că eu ies, nu are rost să mă agit, evident că m-aţi ales, vă mulţumesc» ceea ce ar fi un pic excesiv sau a unei prudenţe care implică alte calcule la mijloc”


De cealaltă parte, politologul George Jiglău spune că Emil Boc nu a avut niciun interes să se expună, iar venirea candidatului PNL la Primăria Cluj-Napoca în noaptea alegerilor ar fi fost o “regie forţată”.

“Alegerile acestea au fost puternic influenţate de două lucruri: o dată că au fost alegeri într-un singur tur de scrutin şi în al doilea rând, era foarte clar că o să câştige cu mult în faţă alegerile. Alegerile într-un singur tur evident favorizează primarii aflaţi în funcţie. Unul dintre efectele alegerii într-un singur tur este că cei care sunt în frunte, mai ales primarii, care au notorietate, au avantaje, nu au niciun interes să se expună. Asta s-a văzut şi în timpul campaniei electorale, a lipsit absolut orice fel de dezbatare şi cred că a fost o inerţie şi după alegeri. Mai ales că deznodământul era aşteptat. Dacă ar fi fost o regie frumoasă la partid în care toţi se îmbrăţişează  şi se aplaudă cred că ar fi fost un pic forţat. Acolo nu era niciun suspans. Să ne reamintim ce sărbătoare era la PDL pe vremuri, cu steaguri, acum să fie Emil Boc cu steagul PNL cred că pentru el, personal, ar crea un disconfort. Poate că e de apreciat în contextul în care în mediul politic din România a schimba partidele e ceva obişnuit”, a declarat Jiglău.


George Jiglău, politolog

“Dacă ar fi fost o regie frumoasă la partid în care toţi se îmbrăţişează  şi se aplaudă cred că ar fi fost un pic forţat. Acolo nu era niciun suspans. Să ne reamintim ce sărbătoare era la PDL pe vremuri, cu steaguri, acum să fie Emil Boc cu steagul PNL cred că pentru el, personal, ar crea un disconfort. Dacă ar fi ieşit în faţa presei în seara aceea, ar fi trebuit să se afişeze la braţ cu cei cu care în mod evident nu cred că e prieten, în special cu Nicoară şi alţii din vechiul PNL. A preferat să nu se expună. Pentru Emil Boc nu e o situaţie confortabilă, după atâţia ani de război pe faţă cu PNL acum ar fi trebuit să se afişeze cu ei şi cu sigla în spate”


Sociologul Ioan Hosu crede că lipsa de comunicare a primarului Emil Boc cu presa face parte din noua sa strategie.

“Cum e mai indicat să avem, un comportament de genul «Mihaela, dragostea mea» sau o informare mediată de reţelele de socializare? Tonul sau relaţia primarului Emil Boc cu media e una care se întâmplă destul de rar şi accidental. Face parte din noua strategie a actualului primar. Nici acum 4 ani nu era o prezenţă a lui Emil Boc în media, nu am văzut dezbateri nici atunci cu domnul Nicoară, nicio dezbatere televizată. Putem spune profilul public al lui Emil Boc nu e dat de relaţia cu media tradiţională ci cu noile media. Nu pot spune dacă este bine sau rău. Agenda de comunicare cu media şi-o face el, nu i-o face media. Cred că asta a învăţat de la Bucureşti. Este vorba de o iniţiativă, de o decizie, care îi aparţine lui Emil Boc, nu face parte din strategia partidului”, spune Hosu.


Trompetele lui Boc: ziariştii care nu îl contrazic şi televiziunea- Facebook

Dacă în noaptea alegerilor, Emil Boc nu a dat nicio declaraţiei presei pe marginea scorului zdrobitor pe care l-a obţinut (64,86%), în zilele ce au urmat el a comunicat activ pe Facebook, unde le-a mulţumit celor care l-au votat sau a participat la diverse emisiuni la radiourile prietene unde este în permanenţă invitat.

„Vreau să vă mulţumesc tuturor, din suflet, pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o cu ocazia votului pentru alegerile locale. Din aproximativ 100.000 de voturi valabil exprimate pentru funcţia de primar am primit 64.311 voturi, după calculele mele. E un lucru care mă onorează, mă obligă şi mă responsabilizează enorm. (...) Vreau să vă mulţumesc celor care mi-aţi scris (...) şi să vă asigur că sunt conştient de onoarea pe care mi-aţi făcut-o şi împreună cu echipa PNL sperăm să nu vă dezamăgim“, scria imediat după alegeri Emil Boc, pe Facebook.

Jiglău spune că Boc a ţinut întotdeauna relaţia cu presa la “un oarecare minim”.

“Emil Boc nu mi s-a părut niciodată foarte confortabil în faţa presei. Ca primar sigur are conferinţe de presă periodice, poate mai puţine decât avea mai demult, dar întotdeauna a ţinut relaţia cu presa la un oarecare minim. Totdeauna a preferat genul de interacţiuni cu ziarişti, să nu-i numim prieteni, cu care poate dialoga unul la unul. Pentru el nu e o chestiune nouă, aşa a fost Emil Boc întotdeauna”, mai spune George Jiglău.

Nicoară, aliatul cu care Boc nu s-a afişat niciodată

Analiştii clujeni au comentat şi relaţiile lui Boc cu vechii lideri PNL.

“Văd că în timpul campaniei Boc şi Nicoară nu s-au jenat să se susţină de dragul partidului, interesului de partid, personal nu ştiu cât se plac sau se tolerează, dar în orice caz, ce ştim sigur este că fuziunea între cele două partide, PNL Cluj şi PDL CLuj nu a fost nici pe departe digerată, dar partea interesantă este că până la urmă acest fost factor PDL a devenit locomotiva PNL nu doar la nivel local, ci şi la nivel naţional, pentru că vedem cu ce scor a fost ales şi practic îi dă lui Emil Boc în peisajul PNL-ului românesc o legitimitate cel puţin de lidership pe care alţii nu o să o aibă”, a explicat Comănescu.

Radu Albu Comănescu, analist politic

“Acest fost factor PDL a devenit locomotiva PNL nu doar la nivel local, ci şi la nivel naţional, pentru că vedem cu ce scor a fost ales şi practic îi dă lui Emil Boc în peisajul PNL-ului românesc o legitimitate cel puţin de lidership pe care alţii nu o să o aibă”

Jiglău spune că pentru Emil Boc nu este o “situaţie confortabilă” să se afişeze cu membrii PNL.

 “O altă chestie care contează destul de mult este că Boc acum e la PNL. Dacă ar fi ieşit în faţa presei în seara aceea, ar fi trebuit să se afişeze la braţ cu cei cu care în mod evident nu cred că e prieten după ce a fost la Cluj atâţia ani între PDL şi PNL, în special cu Nicoară, şi alţii din vechiul PNL, poate nu ar fi fost cei de la vechiul PNL să nu comenteze lumea că acum sunt prieteni sau ar fi fost la braţ cu cei din vechiul PDL, nici asta nu ar fi dat bine pentru că s-ar fi zis că la Cluj noul PNL e vechiul PDL. Ceea ce nu e departe de adevăr. A preferat să nu se expună. Pentru Emil Boc nu e o situaţie confortabilă, după atâţia ani de război pe faţă cu PNL acum ar fi trebuit să se afişeze cu ei şi cu sigla în spate. Poate şi de asta nu a apărut prea mult în campanile electorală şi în seara alegerilor”, spune Jiglău.

De cealaltă parte, Hosu spune că dacă Boc şi Nicoară s-ar fi afişat împreună în noaptea alegerilor la sediul de campanie ar fi fost “cea mai nefericită imagine”, imagine care ar fi exploatat-o PSD-ul la alegerile din toamă.

“Acum 4 ani de zile, actualul lidership de la PNL era împărţit. Erau nu doar în partide diferite, ci în partide diametral opuse. Unii erau la putere, alţii făceau opoziţie. Erau concurenţi. Acum, dacă ar fi apărut împreună foştii competitori Nicoară şi Boc probabil că nu era cea mai fericită imagine pe care să o afişezi după 4 ani şi pe care cu siguranţă, unii, PSD-ul, ar putea-o exploata în toamnă. Cred că Boc a evitat o asociere de imagine care ar fi creat deservicii decât ajutor“, a precizat Ioan Hosu.

Ce spunea Boc în 2014 despre PNL

În 2014, la momentul când PNL şi PDL au decis să fuzioneze, Emil Boc a avut o reacţie virulentă.

„Nici ei (actualii lideri ai PDL - n.r.) nu au ținut cont când le-am spus «nu faceți fuziune cu PNL, nu e un lucru bun să dispară PDL». PDL nu mai există azi, este topit. Atunci eu ce obligații morale am față de acest partid. Cei care conduc partidul să își asume destinele lui. Așa l-au condus, că l-au desființat. Eu sunt de vină că ei au decis să îl topească în PNL? Eu cu PNL m-am luptat din 2007 încoace în toate competițiile electorale. Dar la baionetă! Nu așa în declarații în baie sau la televizor. M-am bătut în referendumurile pentru suspendarea președintelui, în alegerile parlamentare, europarlamentare. M-am luptat aici la alegerile locale, unde m-am luptat la baionetă cu USL. Pe mine nimeni nu mă poate acuza că nu mă pot face frate peste noapte cu PNL-ul, pentru că eu am avut o linie politică pe care am urmat-o în acești ani”, declara Emil Boc în septembrie 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter