Politică

Plouă cu promisiuni populiste înainte de alegeri. Unele vin de la parlamentarii clujeni

În an electoral politicienii vin cu o mulțime de proiecte cu caracter social, care prind la alegători. O astfel de inițiativă este semnată de senatorul PNL de Cluj Marius Nicoară.

Senatorul Marius Nicoară, inițiator al proiectului Senatorul Marius Nicoară, inițiator al proiectului

În an electoral, proiectele care prind cel mai bine sunt cele care vizează mai ales protecția copilului, proiectele pentru pensionari și cele care îi au în vedere pe angajații de rând.

Un astfel de proiect este inițiat de parlamentarul liberal Marius Nicoară. Inițiativa sa promite angajaților reducerea săptămânii de lucru la patru zile, cu zece ore lucrătoare. Proiectul a fost respins în Senat, dar urmează să ajungă în Camera Deputaților, care este for decizional.


Nicoară: “N-am inventat roata”

Liberalul explică faptul că proiectul nu aduce nimic nou, ci doar adaptează idei puse în practică deja în alte țări. “N-am inventat eu roata, în SUA se aplică deja astfel de măsuri. Zic doar să fim avangardiști, să fim printre primii care aplică așa ceva”, spune Nicoară.

Astfel, iniţiatorul proiectului de lege argumentează că în SUA, peste 43% dintre companii au adoptat această măsură, care rămâne la alegerea angajaţilor şi a patronilor, nefiind obligatorie. Cei care s-ar încadra într-un astfel de program în ţara noastră sunt tinerii între 25 şi 40 de ani, absolvenţi de studii superioare, care se pot adapta mai uşor la un program prelungit. De asemenea, mai spune parlamentarul, şi persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefera această transformare, pentru ca apoi să aibă un weekend mai mare, de 3 zile.


Dezavantaje pentru angajatori

Pentru angajatori însă, inconvenientul principal ar fi că pentru ziua de vineri, care ar fi liberă pentru angajaţii care au ales un astfel de program, ar trebui să angajeze alte persoane.

Proiectul, care a fost respins de Senat, a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor şi a fost trimis pentru raport în comisiile de specialitate. După acest raport şi dezbaterile pe amendamentele propuse, plenul Camerei Deputaţilor va da votul final în perioada următoare.


Contrazis de colegii de partid

Inițiativa lui Nicoară nu are susținere din partea tuturor colegilor săi de partid.

Deputatul PNL Radu Zlati spune chiar că este o inițiativă populistă. “Cred că este o măsură populistă, cred că ar trebui să există dezbateri mai întâi, iar angajatorii ar trebui să aibă de fapt ultimul cuvânt aici, adică cei care plătesc salariile”, a spus Radu Zlati.


Unii au prea mult timp liber

Senatorul UDMR Laszlo Attila explică, la rândul său,de ce a fost respins acest proiect la Senat, ironizându-și colegul. “Cred că unii au prea mult timp liber și nu au ce face cu el… Mi se pare o chestiune populistă mai ales când avem probleme cu producitivitatea muncii”, a spus Laszlo Attila.

Ultimele Stiri
abonare newsletter