Politică

Parlamentarii nu se mai satură de privilegii

Au insistat în privința pensiilor speciale, iar acum, cât mai au timp, parlamentarii își mai votează niște privilegii.

Potrivit unui proiect de lege dezbătut săptămâna trecută de grupul senatorilor PSD, aleşii care nu prind un loc în viitorul legislativ, devin de drept înalţi funcţionari publici. Singura condiţie este să aibă cel puţin un mandat de parlamentar şi studii superioare.

Astfel, aleşii cred că experienţa de parlamentar le este suficientă pentru a primi calitatea de înalt funcţionar public. Proiectul este în dezbatere în prezent și urmează să ajungă la comisiile de specialitate.


Nu susțin proiectul, dar beneficiază și ei

Liberalii susțin, cel puțin acum, că nu vor vota acest proiect la momentul în care va ajunge în comisii, respectiv în plen, însă și ei vor beneficia de el. “În principiu nu susțin acest proiect, pentru că nu cred că trebuie să le dăm parlamentarilor privilegii. Pe de altă parte, parlamentarii sunt funcționari publici atunci când vine vorba de sancțiuni, adică atunci când vine vorba de aspectele negative, potrivit Codului Penal”, a spus deputatul clujean Radu Zlati.

Proiectul lasă loc interpretărilor

Senatorul PSD Alexandru Cordoș atrage în schimb atenția asupra faptului că proiectul lasă loc interpretărilor, pentru că se pune problma renunțării la concurs numai atunci când vine vorba de ocuparea unor funcții, nu de statutul de înalt funcționar al aleșilor.


“Încă nu a ajuns la Comisia de Muncă, eu susțin proiectul, dar trebuie făcute unele clarificări. Îl susțin în măsura în care se păstrează concursul atunci când vine vorba de ocuparea unor funcții. Nu sunt printre semnatarii acestui proiect”, a declarat Cordoș.

Sunt necesare cursuri

Pe de altă parte, senatorul UDMR Laszlo Attila atrage atenția că trebuie păstrate cursurile prin care sunt dobândite anumite cunoștințe privind funcția de înalt demnitar, experiența de parlamentar nefiind suficientă. “Cred că ar trebui păstrate cursurile de funcționar public. Chiar dacă un parlamentar are experiență, activitatea legislativă nu este același lucru cu cea de funcționar public”, a spus și Laszlo Attila.


Legea din prezent, prea restrictivă

Miza centrală a proiectului o constituie funcţiile pe care parlamentarii le pot ocupa dacă nu mai sunt aleşi. Sunt vizate posturi în administraţia centrală, dar şi cea locală.

Dacă devine înalt funcţionar public, un fost parlamentar ar putea fi numit în funcţia de prefect, subprefect sau poate ocupa postul de secretar general al Guvernului ori în ministere.


Aleşii spun astfel, că legea actuală este prea restrictivă și vor să ajungă la statutul de înalt funcţionar public mai uşor. Mai mult, iniţiatorii vor şi abrogarea articolului din actuala lege care le interzice celor care au făcut poliţie politică să devină înalţi funcţionari publici.

Privilegii de parlamentar

În ultima perioadă, parlamentarii s-au întrecut în a-și acorda e privilegii. Legiferează pentru ei sau mai rău, se coalizează şi fac scut în faţa legii, uneori indiferent de culoarea politică. Lipsesc de la şedinţe sau nu au propuneri legislative, şi totuşi, beneficiază de o serie de avantaje.

Ultimele Stiri
abonare newsletter