Politică

Un tur sau două tururi de scrutin, la alegerile locale?

Cu doar patru luni înainte de alegerile locale, românii nu știu dacă vor merge să își aleagă primarul într-un singur tur sau în două tururi.

Deşi la începutul săptămânii trecute declara că nu consideră că e democratic ca Guvernul său tehnocrat să modifice o lege politică, premierul Dacian Ciolos a vorbit zilele trecute despre posibilitatea ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Cioloș a spus că studiază toate posibilităţile, fiind întrebat dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcţia de primar. Totodată, şeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei ordonanţe de urgenţă care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, el răspunzând că va discuta mai întâi cu partidele.


Asumare a răspunderii sau ordonanță de urgență? Ce spun aleșii clujeni?

Deocamdată nu s-a fost stabilit un calendar pentru discuții între premier și partide, însă unii liberali au atras ieri atenția că asumarea răspunderii pentru alegerile în două tururi nu este constituţională

“În momentul acesta opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte pentru modificarea (legii electorale-n.r.). Asumarea răspunderii (...) vă mărturisesc că din punct de vedere constituţional cred că nu este posibilă”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.


Ea a precizat că CCR a stipulat, într-o decizie anterioară, în contextul în care Guvernul a vrut să îşi asume răspunderea pe legea educaţiei, că un astfel de demers nu este constituţional pentru că această lege se afla deja în procedură parlamentară.

În același timp, aleșii clujeni au păreri împărțitre când vine vorba de modul de alegere al primarilor.


“Susțin alegerea primarilor în două tururi pentru o mai mare legitimitate. Când s-a adoptat legea care stabilea alegerea primarilor într-un singur tur, am refuzat să votez o asemenea procedură nedemocratică și puțin legitimă de alegere a unui primar. PNL a depus în Parlament în noiembrie, anul trecut o propunere de modificare a legii electorale în sensul revenirii la două tururi. Dacă există voința politică și înțelegere a necesității reveniri la legea veche atunci există șansa ca în prima săptămână din februairie să treacă această lege. Mai există varianta unei ordonanțe de urgență a guvernului. În opinia mea, cea mai sigură și mai rapidă procedură este prin asumarea răspunderii guvernului”, a declarat deputatul PNL Elena Uioreanu.

“Asumarea răspunderii este democratică atâta timp cât va intra la vot în Parlament, acolo unde va decide majoritatea. Vom vedea ce vor face celelalte partide, dacă vor vota cu PSD. Repret, atâta timp cât va exista un vot al majorității, va fi democratic”, a declarat și senatorul PNL Alin Tișe.


“Au fost dezbateri și discuții, nu cred că trebuie să mai revenim la acest subiect. Cred că ar trebui să respectăm principiile odată asumate. Două tururi ar fi fost bine să fi fost votate, dar nu atunci când vrea PNL sau pentru că cineva este avantajat sau nu. Mai sunt patru luni până la alegeri, deci foarte puțin, nu putem schimba acum lucrurile, mai ales pentru că au existat dezbateri în ce privește legea actuală”, a declarat și deputatul PSD Aurelia Cristea, candidat la Primăria Cluj-Napoca. 

Ce spune legea?

Săptămâna trecută, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean atrăgea atenția că organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opțiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte.


"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică. Constituția nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a subliniat Zegrean.

Despre faptul că ar fi nedemocratic din partea unui Guvern tehnocrat să reglementeze acest aspect printr-o ordonanță de urgență, șeful CCR a subliniat că, din câte cunoaște, în România s-a adoptat vreo 1.000 de OUG. "Înseamnă că suntem total nedemocratici nu?", a adăugat el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter