Politică

PSD intră în noul an pe picior de egalitate cu PNL

Anul 2015 a fost plin de evenimente şi răsturnări de situații în mediul politic, mai ales pe fondul unei campanii puternice a justiţiei. Totuşi, cel mai recent sondaj Avangarde, prezentat zilele trecute la o emisiune televizată arată că principalele partide politice se bucură în continuare de încredere din partea alegătorilor.

După mai multe schimbări de cifre pe parcursul anului, sfârşitul lui 2015 a adus cele două partide la egalitate - 40% susţinere, în luna noiembrie. 

Sociologii au explicat însă că numărătoarea se încheie în luna noiembrie şi este posibil ca PSD chiar să aibă un mic avans în faţa PNL, în luna decembrie. 


Sociologul clujean Ioan Hosu subliniază tendința de stabilizare a partidelor politice.

“Tendința liberalilor a fost de a se întări, iar a social democraților de a se eroda, în anul care se încheie. În ultimele luni vedem însă o stabilizare a partidelor politice. Singura problemă a partidelor politice pentru anul care vine va fi să se ocupe de campania electorală, să restabilească niște legături normale cu electoratul, pentru alegerile locale și parlamentare”, explică sociologul clujean Ioan Hosu.


În același timp, faptul că principalele partide politice se bucură de încredere în rândul românilor ne amintește de ultimul sondaj Inscop care releva că 47,3% dintre români consideră că Guvernul Cioloș este condus din umbră de partidele politice, în timp ce numai 28,4% apreciază că actualul executiv este unul independent de partidele politice, iar 24,3% nu știu sau nu răspund.

Etichete: sondaj pnl psd
abonare newsletter