Politică

Anul politic 2015, la Cluj: pregătiri pentru alegerile de anul viitor și scandaluri între vechii și noi liberali

Anul care se încheie a adus în politica românească schimbarea unui guvern și înlocuirea cu unul tehnocrat. A fost totodată anul în care mulți politicieni s-au aflat în vizorul DNA. La Cluj, scena politică a fost marcată de anunțarea unor intenții de candidaturi la alegerile locale de anul viitor și de scandalul excluderii lui Mihai Seplecan din PNL. În 2015, Clujul a dat și un vicepremier în Guvernul Cioloș: sociologul clujean Vasile Dîncu.

Boc, Cristea, Alexa vor la Primăria Cluj-Napoca

Anul acesta partidele politice și-au anunțat  primele intenții de candidaturi la localele din 2016. Până în prezent, și-au anunțat oficial intenția de a candida la Primăria Cluj-Napoca Emil Boc, Aurelia Cristea și jurnalistul Liviu Alexa.

PSD nu se poate lăuda nici la ora actuală cu prea mulți posibili candidați la Primărie, “suspendatul” Alexandru Cordoș și demisionarul de la conducerea Consiliului Județean Ioan Oleleu, fiind din start două variante excluse.  


Astfel, din PSD, singura variantă cu șanse la primărie a rămas deputatul Aurelia Cristea, despre a cărei candidatură s-a tot vorbit în spațiul public  încă de anul trecut. Aceasta și-a anunțat  candidatura în luna octombrie.

Un studiu făcut de IRES- institutul deținut până nu demult de vicepremierul Vasile Dîncu – releva, la momentul primelor anunțuri de candidaturi, faptul că Aurelia Cristea ar lua bătaie de la jurnalistul Liviu Alexa care și-a anunțat candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca în luna mai. Alexa a făcut public  un sondaj realizat la începutul anului, pe un eșantion consistent în care el era opțiunea fermă a clujenilor cu 76 la sută într-o eventuală confruntare "cap la cap" cu deputatul PSD Aurelia Cristea, pe care o preferau de 3 ori mai puțini clujeni.


Cel care și-a anunțat ultimul candidatura a fost actualul primar al Clujului, Emil Boc, care pornește de fapt cu cele ma mari șanse. Acesta a ezitat însă de mai multe ori să facă un anunț public, lăsîndu-și colegii de partid să vorbească în numele lui. În cele din urmă, Boc a decis să candideze împins de sondajele de partid, potrivit liderilor PNL.

Scandalul dintre liberalii vechi și noi: Seplecan, mazilit de colegi

În aceeași perioadă, și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Cluj-Napoca și liberalul Mihai Seplecan, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Cluj. Între timp însă, Seplecan a fost exclus din partid și a pierdut și funcția de președinte al CJ, după ce greii PNL l-au „scăpat de sub control”, iar ulterior  l-au lăsat să cadă de sus.


Mai exact, șefii noului mare PNL i-au retras acestuia sprijinul politic în luna octombrie. Inițiativa de a organiza întrunirea în care aceștia au decis atunci să îl sancționeze pe Seplecan a venit din partea copreședintelui PNL Cluj Marius Nicoară, cel care l-a susținut și promovat mereu. Nicoară a fost ultimul de pe lista celor care l-au abandonat pe Seplecan, criticându-l pe acesta pentru blocarea dezvoltării proiectului Aeroportului.

Cel mai vocal a fost însă ex-pedelistul Alin Tișe, care i-a cerut demisia lui Seplecan de mai multe ori. Senatorul, fost la rândul său președinte al CJ Cluj, a susținut chiar o coalizare a consilierilor județeni ai PNL împotriva președintelui Seplecan și ar fi tras și sforile pentru a-l îndepărta pe vicepreședintele Horațiu Cătărig, pentru a-i face loc consilierului Călin Tuluc, unul dintre apropiații săi.


Ulterior, Mihai Seplecan l-a acuzat pe “senatorul porno” și „senatorul alcoolemie 1,4” Marius Nicoară că a organizat această “mizerie de ședință” și că “stă capră” în fața conducerii fostului PDL. De asemenea, Seplecan anunța atunci că va face o mulțime de dezvăluiri și l-a acuzat pe Nicoară că vrea să îl schimbe pentru că nu i-a ascuns „mizeriile” pe care i-a cerut să le facă.

Tot clujenii au de pierdut: Blocajul de la CJ Cluj

Scandalurile din PNL au blocat și activitatea în Consiliul Județean Cluj, pentru că unele proiecte au rămas în aer, neputând fi promovate.


Pe ultima sută de metri însă, mai exact săptămâna trecută, consilierii județeni au votat pentru înlocuirea lui Seplecan la șefia CJ cu Marius Mânzat. Ulterior, Mihai Seplecan a anunţat că a sesizat Instituţia Prefectului şi Contenciosul Administrativ şi i-a acuzat pe consilierii judeţeni că au abuzat legea pentru a-l schimba, totul pentru a acoperi „fapte cu iz penal”.

Strategul lui Dragnea, în Guvernul Cioloș

Tot în acest an, Clujul s-a ales cu un reprezentant în Guvernul Cioloș. Fostul social democrat și strategul lui Liviu Dragnea, Vasile Dîncu a fost numit în noiembrie vicepremier în noul guvern. Unele voci au susținut atunci că în acest fel PSD a rămas la putere.

De altfel, în luna octombrie 2015, prezent la Cluj-Napoca la Conferința Județeană a PSD Cluj, președintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dîncu să se alăture, din nou, PSD, susținând că social-democrația are nevoie de el. La invitația lui Dragnea, Vasile Dîncu a răspuns atunci evaziv, lăsând să se înțeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.

abonare newsletter