Politică

Zilele lui Seplecan la șefia Consiliului Județean Cluj sunt numărate

Așa cum Monitorul de Cluj anunța încă de zilele trecute, social democrații au decis să bată palma cu liberalii și să susțină schimbarea lui Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Consilierii județeni pesediști vor să organizeze o ședință extraodinară în cursul săptămânii viitoare, astfel încât să nu depășească cele șase luni în care mai pot face ceva pentru schimbarea lui Seplecan. Astfel, foarte probabil debarcarea acestuia va fi discutată în cursul zilei de luni.

Legea spune însă că o ședință extraordinară are caracter de urgență. Rămâne de văzut dacă motivul pe care aceștia îl invocă este unul cu adevărat urgent, astfel încât să nu se poată ataca pe căi legale acest demers. Motivul invocat de pesediști este scandalul diplomei de absolvire a facultății, susținut de altfel și de liberali.


La Cluj, USL încă există

Social democrații au anunțat joi că susțin schimbarea lui Seplecan în contextul în care acesta nu a explicat situația legată de autenticitatea diplomei de absolvire a facultății, precum și informațiile că aceasta ar fi falsă. “Considerăm încă o dată, că alegerea și susținerea domnului Mihai Seplecan de către PNL Cluj a fost una greșită.

Vă reamintim faptul că Mihai Seplecan a fost ales datorită susținerii  PNL Cluj și singurii care au votat împotriva numirii în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj au fost cei din PSD. Pornind de la aceste considerente, consilierii județeni ai PSD Cluj, susțin schimbarea dlui. Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și așteaptă reacția celor care susțin acest demers, respectiv toți ceilalți consilieri județeni, reacție care poate fi concretizată prin semnarea referatului de schimbare din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, precum și a convocatorului de ședință extraordinară care să aibă loc în data de luni, 21 decembrie”, au spus aceștia într-un comuniucat de presă.

Liberalii, prin vocea vicepreședintelui CJ Călin Tuluc, au subliniat la rândul lor că Mihai Seplecan nu mai poate fi menținut în această funcție în contextul scandalului legat de diploma de absovire, De altfel, liberalii i-au retras sprijinul politic încă din luna octombrie, iar ulterior l-au și exclus din partid. “Este necesar ca o treime din consilieri să susțină acest convocator și proiect de hotărâre”, a explicat Tuluc.


Reprezentanții UDMR nu au luat încă o hotărâre, dar vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan a declarat că îl “întristează actele administrative în care se fac schimbări pe criterii politice”.

Pe de altă parte, consilierul județean PMP, Rareș Rusu a precizat că nu va participa la ședință dacă aceasta va fi organizată pentru că este plecat din localitate, însă a atras atenția că “la Cluj, USL încă există”, după ce PSD a bătut palma cu PNL pentru debarcarea lui Seplecan.


Ce spune noua lege electorală

Dacă alegerea preşedintelui de CJ se face în mod indirect din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, pentru revocarea unui şef de CJ este nevoie de votul a două treimi.

Procedura de revocare a unui preşedinte de Consiliu Judeţean poate fi iniţiată de o treime din numărul consilierilor judeţeni, în acest caz, fiind nevoie de un acord între PSD și PNL. Consiliul Județean Cluj este format din 36 de consilieri dintre care 16, fără Seplecan, sunt liberali, iar opt sunt social democrați, care împreună strâng suficiente voturi pentru schimbarea acestuia.  


Doar un joc de imagine pentru PSD și PNL

Dacă nu își doresc funcții în conducerea CJ, cu siguranță că social democrații vor avea de câștigat imagine și deci voturi, odată cu susținerea schimbării lui Seplecan, la scurt timp înainte de alegeri. La fel și liberalii. Indiferent de cum se va finalize acest demers, inițiativa social democraților și a liberalilor va da bine în ochii alegătorilor care la anul își vor alege reprezentanții la nivel local și pe cei din Parlament.

Ce interes mai are Vușcan să atace hotărârea

Pe de altă parte, am putea asista la o situație similară cu cea de anul trecut, în care Seplecan l-a schimbat pe Ioan Oleleu din funcție, în ședință extraodinară, iar după câteva zile, prefectul a atacat hotărârea de Consiliu Județean. În această situație însă, prefectul nu ar mai avea niciun interes să atace decizia atâta timp cât el provine din rândurile PSD, iar PSD tocmai a anunțat că susține schimbarea lui Seplecan.  


În același timp însă, Seplecan ar putea ataca pe căi legale inițiativa colegilor săi din CJ, invocând faptul că nu se poate schimba președintele sau vicepreședintele instituției într-o ședință extraordinară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter