Politică

Politicienii și privilegiile lor

După modelul parlamentarilor, acum a venit rândul primarilor şi al baronilor să primească o pensie specială, dacă o propunere care îi vizează pe aceștia va trece de vot.

Practic, este același sistem de calcul, ca în cazul pensiilor speciale acordate parlamentarilor, însă veniturile acestora diferă considerabil.  Concret, primarul unei comune, sub 3.000 de locuitori, ar urma să ia o pensie specială de 1.500 ei, pentru un mandat și 3.500 de lei pentru trei mandate. Sumele acordate președinților de Consilii Județene ar urma să fie la fel de mari. Astfel, pentru un singur mandat la activ, un ales ar urma să primească o pensie de 3.400 de lei și peste 10.000 de lei pentru trei mandate. În acest caz, Senatul este forul decizional. 

În opinia primarului Turda Tudor Ștefănie, reprezentant PNL, este vorba despre o campanie mascată a parlamentarilor care vor să le facă primarilor un cadou pre-electoral. “Nu cred că vreo catigorie ar trebui să beneficieze de astfel de privilegii, sunt privilegii, aceste pensii speciale. Când decizi să fii ales local știi condițiile, se presupune că cunoști toate condițiile acelui post, nu alergi după privilegii. Eu sunt la al treilea mandat și nu susțin așa ceva. Parlamentarii fac campanie în an pre-electoral”, a declarat Tudor Ștefănie, primarul municipiului Turda.


Inițiativa nu are susținere nici măcar între pesediști sau cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de unii primari ai Puterii.

“Cred că trebuie să existe o salarizare unitară, la nivel național. Aș dori o lege a salarizării unitare, nu cred că trebuie să facem distincție între politicieni și restul lumii. Nu sunt de acord cu facilități pentru politicieni, fie ei parlamentari, fie aleși locali, primari”, a declarat Costan Morar (PSD), primarul localității Dej. 


Dincolo de orice declarații însă, rămâne de văzut ce vor face parlamentarii la vot, dacă vor trece sau nu un proiect controversat, cu puțin timp înainte de alegeri.

Pe de altă parte, potrivit unor voci, este posibil ca social democrații să renunțe la proiectul pensiilor care îi vizează pe  parlamentari, de teamă să nu piardă electorat.


Vă reamintim că în totală lipsă de transparență, fără vreun anunț public și fără comunicare oficială către presă, Comisia de Statut a Parlamentului s-a întâlnit săptămâna trecută să negocieze pensiile speciale ale parlamentarilor.

Nu a fost prima oară când Comisia de Statut, condusă de Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), s-a reunit fără să existe vreo informare publică cu privire la acest lucru.


Beneficiile pentru senatori și deputați au primit atunci vot favorabil, minim un an de mandat fiind varianta care a trecut. Între timp proiectul pensiilor speciale a rămas în stand-by pentru că nu a mai ajuns să fie votat în plen, și a fost retrimis la comisie. Aici urmează ca perioada care va fi luată în calcul pentru a beneficia de o pensie specială să fie rediscutată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter