monitorulcj.ro Menu
Politică

Social democrații cu probleme în justiţie, liberi să candideze

Deși în urmă cu câteva săptămâni spuneau că vor schimba placa pentru alegerile locale și că vor decide candidaturile ținând cont de anumite criterii de moralitate, social-democrații s-au răzgândit. Aceștia au decis că aleşii în funcţie, cu probleme în justiţie, vor putea să candideze pentru noi mandate, dacă stau bine în sondaje.

Social-democraţii vor începe în luna septembrie selecţia candidaţilor pentru alegerile locale, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, iar aleşii în funcţie, cu probleme în justiţie, vor putea să candideze pentru noi mandate, dacă stau bine în sondaje.

“Selecţia candidaţilor începe imediat după finalizarea selecţiilor la nivelul fiecărui judeţ. Asta înseamnă că la sfârşitul lui septembrie începem să facem analizele pe fiecare candidat. La sfârşitul lui septembrie începem lansarea pe piaţă a studiilor vizavi de mai mulţi candidaţi la anumite zone, unde avem 2-3 variante. Vor fi făcute sondaje. La mijlocul lui noiembrie probabil vom avea o situaţie mai clară, cum ne poziţionăm”, a declarat Codrin Ştefănescu.


Mai mult, secretarul general adjunct al PSD a spus că stabilirea candidaţilor va depinde şi de cum merg negocierile cu UNPR, pentru formarea listelor comune.

"Avem o strategie, de exemplu la Piteşti PSD pe oricine ar arunca în luptă pleacă de la 55%”, a spus Ştefănescu, pentru că “oamenii gândesc la nivel teritorial altfel decât vedem noi lucrurile de la Bucureşti”, referindu-se la problemele penale ale liderilor locali.


De altfel, Codrin Ştefănescu a declarat că aleşii cu probleme în justiţie, dar care nu au o decizie definitivă a instanţei, vor putea candida în continuare. "Plecăm de la prezumţia de nevinovăţie. (...) Unii văd la centru baroni, noi vedem în teritoriu un om care este votat cu 60-70%. Dacă Gheorghe Nichita este votat la Iaşi cu 75%, nu contează că la Bucureşti unii îl văd baron. Nu pot să-mi bat acolo joc de sute de mii de voturi într-un judeţ ca acesta, când oamenii gândesc altceva", a spus secretarul general adjunct al PSD.

Sondajele decid

Comentând cazul lui Gheorghe Nichita, Codrin Ştefănescu a explicat că unii aleşi sunt în continuare foarte populari în oraşele pe care le-au condus şi, în absenţa unei decizii nefavorabile definitive în instanţă, vor putea candida din nou. “Acum Nichita este anchetat pentru dragostea lui din tei, cu ce a făcut el cu iubita lui acolo. A făcut o greşeală, din dragoste mai îţi pierzi din când în când şi uzul raţiunii, toată lumea a fost îndrăgostită, ştie cum e. (...) La Iaşi avem o organizaţie foarte puternică, care face analize. Dacă acum mie Nichita îmi iese în sondaje cu 74%, dacă acea comunitate îl vrea pe acel om, asta este. Oamenii ăia votează, trebuie să ţinem cont de ceea ce vor oamenii să voteze”, a completat Codrin Ştefănescu.


Penalul Dragnea cerea criterii de moralitate

În urmă cu câteva săptămâni președintele interimar al PSD Liviu Dragnea spunea că fiecare organizație va transmite propunerile pentru primar şi consilieri care vor fi însoțite de o fișă din care să reiasă argumentele pentru respectiva candidatură, respectiv care să se refere la studii, moralitate, integritate, sondaje de opinie realizate de filiala respectivă. Se pare însă că social democrații au renunțat între timp la criteriile de moralitate. De altfel Liviu  Dragnea stă foarte prost la capitolul moralitate, el fiind condamnat recent în dosarul referendumului la un an de închisoare cu suspendare.