Politică

Cererea de urmărire penală a premierului Ponta, analizată la CCR

Curtea Constituţională (CC) analizează astăzi sesizarea PNL privind votul în plenul Camerei Deputaţilor în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta în dosarul Turceni - Rovinari.

Concret, PNL contestă la CC atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza articolului 157 din regulament.

Sesizarea a fost formulată de 105 deputaţi liberali.


Regulamentul Camerei Deputaţilor stipulează că proiectul de hotărâre privind cererea de începere a urmării penale se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar hotărârea este publicată în Monitorul Oficial. Plenul nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci se pronunţă asupra proiectului de hotărâre propus de Comisia juridică.

Astfel, susţin liberalii, dacă există o majoritate în Comisia Juridică care este ostilă cererii de începere a urmăririi penale, chiar dacă 80% dintre deputaţi sunt de acord cu începerea urmăririi penale aceştia sunt împiedicaţi prin regulamentul Camerei să avizeze urmărirea penală, având doar posibilitatea de a respinge proiectul de hotărâre formulat de Comisia juridică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter