monitorulcj.ro Menu
Politică

Premierul Ponta anunţă că se retrage de la conducerea PSD

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

Decizia a fost anunţată în contextul în care Victor Ponta este aşteptat la DNA, după întoarcerea sa din Turcia.

Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevazută de Constituţie!)”, se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, preşedintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum şi membrilor BPN, ai CeXN şi Consiliului Naţional al partidului.


De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluţie în justiţie, care să îi justifice nevinovăţia, până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcţie şi va lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid”.

Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia pentru a fi operat la picior. El a calificat drept o imbecilitate” teoria potrivit căreia s-ar fi operat în Turcia și ar fi ales să se recupereze acolo pentru a evita ancheta DNA.


Procurorii DNA îl acuză pe Ponta de fals în înscrisuri sub semnatură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Ponta mai spune că PSD a fost singurul partid în care a activat politic, pe care îl iubeşte” şi cu care se va mândri” mereu. Nu am considerat niciodată că poziţia sau funcţia mea personală sunt mai importante decât imaginea şi performanţa partidului”, remarcă premierul.  Şi cred cu tărie ca Guvernarea alături de UNPR şi ALDE este performantă şi în folosul Romaniei. Iar toată energia şi puterea mea le voi dedica actului de guvernare”, se mai spune în mesajul premierului Ponta către conducerea PSD.


La PSD, interimatul va fi asigurat, până la alegeri, de Rovana Plumb. Aceasta a declarat că, dacă la partid lucrurile sunt funcţionale şi fără Victor Ponta, la Guvern Ponta trebuie să-şi continue mandatul „ca să nu ajungem la o criză majoră”.