Politică

Cum îşi negociază UDMR intrarea în Parlament

Liderii Uniunii îşi negociază intrarea în Parlamentul României apelând atât la putere, cât şi la opoziţie.

UDMR poartă discuţii atât cu PSD, cât şi cu PNL pentru introducerea unui prag alternativ la alegerile parlamentare. Astfel, Uniunea ar putea intra în Parlament chiar dacă nu trece pragul de 5% din voturi la nivel naţional. Riscul pentru UDMR este cu atât mai mare cu cât se va introduce şi votul prin corespondenţă: un număr mai mare de voturi pentru partidele româneşti, provenit din diaspora, ar scădea corespunzător ponderea voturilor maghiare din ţară,scrie stiripesurse.ro.

Concret, legea electorală ar urma să stipuleze că, dacă o formaţiune obţine 20% din voturile exprimate în cel puţin patru judeţe ale ţării, poate intra în Parlament chiar dacă nu trece pragul de 5%. Astfel, a spus Kelemen Hunor, s-ar asigura că maghiarii din Transilvania nu rămân fără reprezentare parlamentară.


Liberalii ar negocia

Solicitarea UDMR nu a rămas fără ecou în PNL, pentru că oricum, aşa cum spuneau chiar la Cluj, liberalii ar vrea ca UDMR să încheie un parteneriat cu PNL.

UDMR a ignorat însă oferta PNL. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat recent că speră semnarea unui protocol de colaborare cu Uniunea, dar ulterior, Kelemen Hunor a declarat că nu crede într-un accord scris, fiind suficientă şi o strangere de mână.


Cristian Pârvulescu a declarat, comentând această situaţie, că solicitarea UDMR reprezintă o „soluţie de compromis“. „Orice scădere a pragului electoral ar deveni riscantă, ar afecta serios poziţia dominantă a PSD şi PNL. Soluţia de compromis e că se păstrează pragul de 5% care este foarte mare şi dificil de atins pentru partidele mici, dar se introduce acest prag alternativ care oferă, cu dedicaţie, UDMR-ului posibilitatea de a intra în Parlament“, a explicat Pârvulescu.

Recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenţia că Uniunea va face toate demersurile necesare pentru respectarea drepturilor maghiarilor din România pentru o perioadă de cel puţin 25 de ani.


Astfel, UDMR a venit cu o propunere şi în ce priveşte alegerile locale. Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a anunţat în luna martie că va solicita reducerea pragului electoral de la 5% la 3% în cadrul alegerilor locale, astfel încât şansele comunităţii maghiare de a avea reprezentanţi în consiliile locale să crească.

Ultimele Stiri
abonare newsletter