Politică

Sunt de ani buni în Consiliul Local, dar nu îi recunoaşte nimeni. NECUNOSCUŢII care vă reprezintă

Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul: cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de vizibili sau mai bine zis de invizibili politicienii, în ochii cetăţenilor. În ordine alfabetică, în seria pe care Monitorul o realizează urmează Ioan Bîldea. Consilierul face parte din echipa vechilor liberali.

Facebook-ul bate întâlnirile cu cetăţenii

Majoritatea consilierilor locali clujeni ar putea candida pentru un nou mandat la alegerile de la anul, însă cei mai mulţi dintre ei sunt necunoscuţi în ochii clujenilor.

Reprezentanţii administraţiei locale nu se înghesuie să participe la întâlniri cu cetăţenii, unii dintre ei alegând spaţiul virtual, cum este şi cazul lui Bîldea.


Liberalul este probabil, cel mai activ din CL Cluj.

În ciuda acestui fapt, oamenii nu îl prea ştiu pe Bîldea, el fiind, se pare, mai vizibil şi cunoscut pe reţelele de socializare, unde semnalează problemele clujenilor foarte des.


Consilierul cu cele mai multe idei

Ioan Bîldea este foarte implicat în ceea ce se întâmplă în comunitatea clujeană, astfel că raportul său de activitate este „interminabil“.

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, liberalul şi-a prezentat raportul foarte amănunţit, fiind trecute iniţiativele pe fiecare lună în parte.


În fiecare lună, Bîldea a avut cel puţin două propuneri. Unele s-au concretizat, altele nu. Cele mai multe propuneri se referă la problemele concrete de zi cu zi ale clujenilor, multe dintre acestea vizând refacerea sau reamenajarea unor zone sau repararea unor străzi din oraş.

Astfel, Bîldea a solicitat printre altele Companiei de Transport Public CTP (fosta Regie Autonomă de Transport Urban Călători RATUC) să înființeze o linie nouă de transport, între cartierele Grigorescu și Gheorgheni.


„Am făcut această cerere atât datorită necesității creării unei legături între cele două cartiere, cât și datorită achiziționării unui număr de 40 de autobuze noi, fapt care nu ar fi însemnat cheltuieli suplimentare pentru CTP.

CTP (RATUC) refuza încă sa înființeze linii directe între cartierele Zorilor Gheorgheni și Grigorescu Gheorgheni“, se arată în raport.


O altă iniţiativă se referă la realizarea analizei și studiilor necesare pentru construirea unor pasaje peste calea ferată pe strada Fabricii și Tăietura Turcului, refacerea cu pavaj și nu cu asfalt a străzilor Arany Janos, Nufărul și Cișmigiu, amenajarea lacului 3 Gheorgheni, astfel încât să poată fi folosit ca spațiu de agreement, refacerea și întreținerea pasajelor pietonale din Mănăștur.

Bîldea a mai solicitat stabilirea unor locații clare și a unui program al piețelor volante, astfel încât posibilitatea comerțului cu produse locale să fie extins și în afara piețelor de cartier, sufocate de intermediari.

„Am cerut primăriei să demareze lucrările de reabilitare a străzii Croitorilor. O dată cu aceasta am cerut ca primăria să acorde o mai mare atenție străduțelor din zona centrală, nu doar arterelor principale“, se mai arată în raport.  De asemenea, Bîldea a solicitat primăriei să demareze organizarea unui concurs de soluții pentru refacerea dealului Cetățuia și includerea zonei în programele culturale din anii următori. Au fost refăcute treptele și a fost cumpărată o clădire de pe Cetățuie, în rest s-a motivat că este spațiu privat și primăria se află în tratative cu proprietarii de doi ani de zile pentru amenajare.

De asemenea, Bîldea a cerut curăţarea lacului de lângă Iulius Parc, pentru că deteriora priveliștea vizitatorilor parcului. Totodată, liberalul a cerut primarului Emil Boc elaborarea unei strategii de promovare turistică a orașului, ținând cont și de statutul de Capitală Europeană a Tineretului.

Cine este Ioan Bîldea

Liberalul Ioan Bîldea este născut în 1983 şi face parte din PNL din 2003. El a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Este inginer la Agenţia Cluj Teletrans.

Îl cunoaşteţi?

În ciuda ideilor multe pe care le are, Bîldea este cu greu recunoscut pe stradă.

„Cu siguranţă îl ştiu pe Bîldea. Este din gaşca lui Uioreanu, care a fost arestat. Toată ziua stă pe Facebook. Promite multe, vorbeşte mult, dar e slab la finalizare“, a spus Marius, 30 de ani, taximetrist.

„Nu, nu cred că l-am mai văzut. Parcă totuşi…este în PNL cumva? Nu îi stiu pe consilieri, nu fac politică“, a spus N.L.

„Nu ştiu cine este acest domn, nu l-am văzut în viaţa mea. Cine este” Nu îi ştiu pe consilieri, dacă ei nu se prezintă nicăieri, nu ne spun ce fac şi cine sunt, noi de unde să îi ştim? Să vină să vorbească cu noi, să umble prin cartiere, să stea de vorbă cu noi“, a spus Gavril Paşca, 60 de ani.

„Nu ştim cine este, nu l-am văzut, dar nu mă interesează politica. N-am fost nici la vot“, a spus un domn care nu a dorit să îşi dea numele.

abonare newsletter