Politică

Sunt de ani buni în Consiliul Local, dar nu îi recunoaşte nimeni. NECUNOSCUŢII care vă reprezintă

Dacă îi vezi lângă un stâlp, mai degrabă saluţi stâlpul! Cu un an înaintea alegerilor locale, Monitorul de Cluj vă arată cât sunt de invizibili politicienii în ochii cetăţenilor. Cel mai longeviv consilier local se mândreşte cu o iniţiativă din 1998. Pe stradă, nu-l recunoaşte nimeni în poză!

Ioan Pop, cel mai longeviv consilier local Ioan Pop, cel mai longeviv consilier local

La anul, clujenii vor merge din nou la urne pentru a-şi alege reprezentanţii locali. Scrutinul din 2016 va fi, cel puţin, în ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii municipiului, asemenea celui trecut.

Comisia de Cod electoral a votat recent că primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste, urmând a se cădea de acord în urma unor negocieri şi asupra alegerii preşedinţilor de CJ. Cât de reprezentaţi se simt însă clujenii de cei care alcătuiesc în acest moment forul local şi cel judeţean, mai ales în contextul scandalurilor de corupţie care au afectat Clujul de la ultimele alegeri încoace? În acest sens, Monitorul de Cluj şi-a propus să realizeze o serie pentru a vedea cât sunt de vizibili consilierii locali şi judeţeni clujeni, în ochii clujenilor.


Cel mai longeviv consilier local

Între cei 27 consilieri locali, cel mai vechi şi cu experienţă este fostul pedelist, mai noul liberal Ioan Pop.

Ioan Pop are 69 de ani și face parte din Comisia pentru Sănătate, Muncă, Protecție Socială, Tineret și Sport. Din 1996 până în prezent, cel mai vechi consilier local a făcut parte din toate comisiile de specialitate din Consiliul Local.


Astfel, din 1996 este consilier local, cu o absență de patru ani, în perioada 2000 – 2004 când a fost consilierul parlamentar al lui Vasile Suciu. Prima dată a fost consilier din partea PDSR, apoi PSD și apoi PDL. Deși în ultimii ani, consilierii locali trebuie să își facă publică activitatea de pe parcursul ultimului an, Ioan Pop este printre cei care nu au publicat nimic pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca referitor la activitatea depusă în ultimul an de mandat, dar nici în ceilalți ani.

Cu ce iniţiative se mândreşte consilierul

Întrebat de reporterul Monitorul de Cluj care sunt inițiativele sale mai importante, Ioan Pop își amintește despre o hotărâre de Consiliu Local din 1998 referitoare la comercializarea revistelor pornografice la chioșcurile de ziare. După adoptarea hotărârii de Consiliu Local, aceste reviste au început să fie vândute ambalate astfel încât copiii să nu aibă acces la ele.


Ioan Pop a menționat și implicarea în dezbaterea despre noul PUG, cu precizarea că a propus un sens giratoriu în zona fostei fabrici de bere. El spune că s-a implicat foarte mult în rezolvarea problemelor legate de circulația rutieră din oraș. De asemnea, a ajutat școlile cât a putut de mult, după cum precizează el. Printre inițiativele sale legate de școli, se numără acordarea unui premiu de integritate și excelență care se acorda celui mai bun absolvent de liceu. Și în problemele legate de mediu spune Ioan Pop că s-a implicat.

Trebuie să precizăm totuşi  că de-a lungul timpului, Ioan Pop s-a remarcat şi prin faptul că a participat şi participă la evenimentele organizate în cluburile pensionarilor.  


„Mai vizibili sunt consilierii judeţeni“

 În ciuda longevităţii sale, Ioan Pop nu este foarte vizibil. Cel puţin asta spune „vocea poporului“.

„Consilierii locali nu sunt vizibili deloc, spre deosebire de cei judeţeni, despre care am mai văzut şi auzit în presă, în contextul alegerilor care nu s-au mai organizat la Cluj. Nu ştiu cine este Ioan Pop şi ce a făcut el. Am aşteptat acest an pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, dar sunt foarte dezamăgită de ce au făcut cu toţii, şi aceşti consilieri pe care nu ştiu cine îi cunoaşte, adică nu au făcut nimic. Clujul este în reparaţii acum, când de fapt ar fi trebuit să lucească şi să se pregătescă pentru evenimentele din vară- mă refer la Festivalul Untold, de exemplu, este de neacceptat aşa ceva. Dar în primul rând, Clujul nu are un strand. Ştrandul Sun este insuficient. Festivalul Peninsula care nu mai are loc aici este o altă mare dezamăgire. Nu ştiu ce fac aceşti consilieri, că eu nu îi văd niciunde, cum ne reprezintă ei pe noi, că nici măcar la televizor nu îi vedem“. (Carmen Stănescu, 55 de ani)


„Nu ştiu cine este, nu l-am mai văzut şi nu am auzit de el. Cred că ar fi bine să se organizeze întruniri între consilieri şi clujeni, pe cartiere, pentru că deşi înţeleg că este cel mai vechi, eu nu îl cunosc. Cred că lumea oricum, este sătulă şi scârbită de politică“. (T.A., 44 de ani)

„Nu îl cunosc pe acest consilier, nu am auzit şi nu l-am văzut. De fapt nu îi cunosc pe consilieri, în general. Ar fi bine să se organizeze înâlniri cu reprezentanţii consiliului, pentru că nici nu îmi aduc aminte de cât timp nu s-au organizat“. (Ioan Nagy, 63 de ani)

Îi cunoaşteţi? Ei vă reprezintă

Deşi au intrat în forul local ca reprezentanţi ai USL, acum ne reprezintă ca reprezentanţi ai PSD, respectiv (noul) PNL. De asemenea, din forul local mai fac parte şi reprezentanţi ai UDMR, PPDD şi PC.

Claudia Anastase  PSD,
Bildea Ioan PNL
Bocse Ligia PNL
Chifor Lazar Ovidiu PSD
Constantea Radu Mihai PNL
Csoma Botond UDMR
Dreoni Giacomo PNL
Florian Ovidiu Valeriu PNL
Geréd Imre UDMR
Gliga Florin-Valentin PNL
Horváth Anna UDMR
Marcu Valtar PNL
Milasan Flavius- Lucian-Valentin-Gheorghe PSD
Moisin Radu Marin PNL
Morar Dan Ioan PSD
Muresan Adrian PC
Oláh Emese UDMR
Oniga Gabriel Mihai PSD
Pop Loredana PNL
Pop Ioan PNL
Popa Irimie Emil PSD
Ratiu Radu Florin PNL
Stoica Doru Mugurel PNL
Surubaru Gheorghe PNL
Tarcea Dan Stefan PNL
Tomos Constantin Ioan PNL
Tagorean Iuliu Mirel P.P.D.D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter