Politică

Delegație a Comisiei Centrale Electorale (CEC) a Republicii Moldova, în vizită la FSPAC

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj primește, în aceste zile, mai exact joi şi vineri, vizita unei delegații a Comisiei Centrale Electorale (CEC) a Republicii Moldova.

Potrivit reprezentanţilor FSPAC, delegaţia este formată din Ștefan Urîtu, vicepreședinte al Comisiei, și Dumitru Condrea, formator în cadrul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

În cadrul vizitei, Ștefan Urîtu a susținut joi o prelegere în fața studenților FSPAC pe tema evoluțiilor politice din Republica Moldova, în contextul procesului de apropiere a țării de Uniunea Europeană și al tensiunilor din zonele învecinate. De asemenea, Urîtu, fost șef al Comitetului Helsinki din Republica Moldova, organizație care promovează respectarea drepturilor omului, a abordat pe larg problema Transnistriei. „Vizita celor doi reprezentanți ai CEC oferă studenților noștri posibilitatea de a se familiariza cu problemele cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul în care relația României cu această țară va constitui un element cheie al agendei de politică externă pe termen scurt și mediu”, a declarat George Jiglău, lector în Științe Politice la FSPAC.


Dumitru Condrea a susținut un workshop pe tema manipulării în comunicarea electorală, oferind o serie de tehnici prin care astfel de elemente pot fi identificate în discursul public în preajma alegerilor. Condrea a oferit exemple de manipulare din contexte tensionate, precum fenomenul Maidan din Kiev din 2014 sau revolta populară de la Chișinău din aprilie 2009.

„Colegii noștri de la CEC din Republica Moldova dețin o experiență vastă în observarea discursului electoral și capacitatea de a identifica și preveni tehnicile de manipulare din discursul electoral. Cred că astfel de experiențe ajută studenții FSPAC să dobândească abilități practice, dar și să facă mai ușor conexiuni cu alte contexte decât cel românesc”, susține Ioan Hosu, conferențiar și director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul FSPAC.


Delegația CEC Moldova a avut o întrevedere cu Decanul FSPAC, Călin Hințea, care a prezentat proiectul de hub educațional pe care facultatea îl dezvoltă alături de universități partenere din SUA, dar care urmează a fi extins către Republica Moldova, precum și spre alte state din Balcani. „Facultatea noastră se află în plin proces de dinamizare și extindere a parteneriatelor sale academice în regiune, dar și în zone precum Africa sau Orientul Mijlociu. Pe lângă parteneriatele cu universități, avem în vedere cuprinderea în hub-ul educațional a unor instituții publice care pot oferi sprijin pentru activitățile practice comune. Din această perspectivă, parteneriatul cu CEC este bine-venit”,  a afirmat Hințea.

Partenerul FSPAC în organizarea acestui eveniment este Center for Balkan Strategies (CBS). „Susținem FSPAC în demersurile sale de creare a unor noi parteneriate regionale, considerăm că o perspectivă cât mai vastă a studenților și cadrelor didactice asupra evoluțiilor regionale contribuie la formarea unei generații mai bune de actori în spațiul politic”, a afirmat Florin Groza, președintele CBS.

Ultimele Stiri
abonare newsletter