monitorulcj.ro Menu
Politică

Macovei: Propunerea lui Hellvig la şefia SRI fără consultarea NATO, inacceptabilă

Europarlamentarul Monica Macovei a susţinut, duminică, într-o conferinţă de presă, că ”numirile de şefi ai serviciilor de informaţii intern şi extern trebuie făcute prin consultare cu parteneri străini şi a calificat ”inacceptabilă” propunerea lui Eduard Hellvig la şefia SRI fără consultarea NATO.

Macovei a calificat drept ”inacceptabilă” numirea şefului SRI, Eduard Hellvig, fără consultarea partenerilor din NATO, în condiţiile în care parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru România.

”Înţeleg că partenerii noştri din NATO nu au fost consultaţi la această numire şi consider acest lucru inacceptabil, pentru că suntem într-un parteneriat şi mai ales parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru România, astăzi, când suntem la graniţa cu un război, în care Rusia continuă agresiunea armată în Ucraina şi în care, la Kremlin, s-a comis un nou asasinat politic”, a subliniat aceasta.


Plenul Parlamentului va vota, luni, în şedinţă comună a celor două Camere, numirea lui Eduard Hellvig la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI), după validarea acestuia în comisia de specialitate pentru controlul Serviciului, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannnis.

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercurea trecută, la propunerea PSD, ca şedinţa de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI să aibă loc luni, începând cu ora 16.00.


Comisia de control al activităţii SRI avizase, cu o zi în urmă, favorabil nominalizarea acestuia la şefia Serviciului, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, fiind înregistrate 7 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".