monitorulcj.ro Menu
Politică

Merkel, despre aderarea României la Schengen, în acest an: Nu pot să afirm nimic în momentul de față

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat joi că nu poate să afirme nimic în momentul de față cu privire la o posibilă aderare a României la spațiul Schengen în acest an. În schimb, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă comună cu Angela Merkel, în care a precizat că a fost abordat subiectul Schengen, șeful statului adăugând că România contează pe sprijinul Germaniei.

Sursa foto realitatea.net

"Am abordat în cadrul întrevederii și subiectul și aderării României la spațiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces", a precizat Iohannis. Între argumentele invocate, Iohannis a menționat ultimul raport MCV, dar și "capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii", scrie realitatea.net.

Între argumentele invocate, Iohannis a menționat ultimul raport MCV, dar și "capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii".


Pe de altă parte, întrebată dacă aderarea României al spațiul Schengen poate fi luată în considerare până la sfârșitul acestui an, Angela Merkel a replicat: ”Ultimele rapoarte au fost mai pozitive. Vorbim despre următorii pași, nu pot să afirm nimic, dar înțeleg că România trebuie să primească un răspuns care să arate că mergem înainte. În ceea ce privește Moldova, o vom ajuta. Sperăm că noul guvern va lucra cu succes, va fi sprijinit de noi“.. 

La scurt timp, Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de facebook o scurtă sinteză a discuțiilor pe care le-a avut cu Angela Merkel: 


”Împreună cu doamna cancelar Angela Merkel am trecut în revistă evoluția relațiilor româno-germane din punct de vedere economic, cultural și politic. Pentru noi, Germania nu este numai unul dintre principalii parteneri economici ai României, ci şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene şi în lume. I-am spus doamnei Merkel că ne bazăm pe sprijinul Germaniei în dorința noastră de aderare la spațiul Schengen, am apreciat prezenţa în România a unor investitori importanţi şi am afirmat deschiderea şi interesul nostru pentru atragerea unui număr și mai mare de companii germane, care să creeze noi locuri de muncă”

Reamintim că președintele Iohannis se află într-o vizită în Germania, având întâlniri cu președintele Joachi Gauk, dar și cu Angela Merkel.