Politică

Va primi Eduard Hellvig votul parlamentarilor clujeni?

Social-democrații decid, zilele următoare, dacă îl susțin sau nu pe liberalul Eduard Hellvig la șefia SRI. Aşa cum au anunţat deja, partidele mai mici din coaliția de guvernare sunt de acord cu propunerea președintelui Klaus Iohannis. Pe de altă parte, este prima dată când UNPR și PC au o poziție separată de cea a PSD.

Eduard Hellvig  Sursa foto telegrafonline.ro Eduard Hellvig Sursa foto telegrafonline.ro

Cei mai mulţi dintre parlamentarii clujeni, mai exact cei cu care am reuşit să vorbim, au precizat, pentru Monitorul de Cluj că îi vor acorda un vot liberalului Eduard Hellvig.

Astfel, deputaţii şi senatorii clujeni nu sunt deloc deranjaţi de faptul că Hellvig este un om cu puternice legături în „sistem”: ancorat în lumea combinaţorilor politici, prieten la cataramă cu afaceriști dubioși, cum ar fi de exemplu Călin Mitică.


Nici o surpriză în tabăra liberalilor

Astfel, cum era de aşteptat, senatorii şi deputaţii clujeni din vechiul şi noul PNL au declarat la unison că îl vor sprijini pe Hellvig, în plenul reunit. Alăturarea cu omul de afaceri Călin Mitică nu este „o ruşine“, subliniază aceştia.

Elena Uioreanu, deputat PNL


„Sigur că îl voi sprijini în plenul reunit pe Eduard Hellvig, nici nu se pune altfel problema, este fostul meu coleg.

În ce priveşte anturajul său, Călin Mitică nu este condamnat, până una alta. E greşită interpretarea în ce priveşte această alăturare“.


Marius Nicoară, senator PNL

„Sigur că îi voi acorda votul meu, îl cunosc foarte bine pe Eduard Hellvig şi de mult timp şi am încredere în el.


Călin Mitică a mai fost urmărit şi scos apoi de sub acuzare, dar oricum, nu ştiu cât de bine se cunosc. Sau este o ruşine că apar într-o fotografie? Călin Mitică nu este condamnat“.

Alin Tişe, senator PNL


„Îl susţin din aceleaşi motive explicate de preşedintele Klaus Iohannis.

Şi eu sunt prieten cu Călin Mitică, omul acesta dă de mâncare la 3000 sau 4000 de clujeni. Prieteniile sunt chestiuni private“.

Radu Zlati, deputat PNL

„Fără îndoială, ii voi da votul meu, am încredere în el.

În al doilea rând, nu cunosc dosarul lui Călin Mitică, ştiu că există o fotografie în care apar cei doi, dar ştiu şi că acesta este urmărit, nu declarat vinovat.

Din punctul meu de vedere, din informaţiile pe care le am şi din ceea ce văd deocamdată, este vorba de o reacţie a trusturilor de presă şi a unor grupuri de interese la nominalizarea lui Eduard Hellvig la SRI“.

PC se delimitează de PSD

Conservatorii au decis în favoarea lui Hellvig, fiind prima dată când se distanţează de social democraţi în privinţa votului.

Mircea Irimie, deputat PC

„Din punctul meu de vedere, Hellvig este o variantă bună, voi vota în plen în favoarea lui. Să nu uităm că propunerea vine şi din partea preşedintelui Iohannis,

Călin Mitică dacă este vinovat va primi o pedeapsă, nu văd ce vină ar putea avea Hellvig că este prieten sau amic cu acesta“.

Ioan Moldovan, deputat PC

„Cred că îl voi vota, o decizie se va lua însă la nivelul grupului. Îl voi susţine pentru că este un om agreabil, calificat pentru această funcţie.

Nu văd ce vină are el cu faptul că acest domn Mitică este urmărit penal şi nu văd în ce fel poate influenţa asta calitatea morală a lui Hellvig“.

PSD şi UDMR, în stand-by

Social democraţii şi udemeriştii vor lua o decizie abia luni, după discuţiile cu colegii de partid.

Alexandru Cordoş, senator PSD

„Abia luni (astăzi – nota red.), în şedinţa grupului vom discuta şi acest aspect şi vom decide cum vom vota.

Sigur, propunerea îi aparţine preşedintelui, iar dacă au apărut elemente noi, tot preşedintele trebuie să le explice, până la votul din Parlament“.

Laszlo Attila, senator UDMR

„Nu am luat o decizie încă. Aştept discuţiile cu colegii de partid şi totodată evaluarea comisiei de specialitate. În ce îl priveşte pe Călin Mitică, nu cunosc detalii, deci nu pot comenta“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter