Politică

Liberalii clujeni, acuzaţi de pesedişti că au îndatorat CJ Cluj pentru 10 ani. Cum comentează Marius Nicoară

Pesediştii clujeni se pregătesc, se pare, de alegeri parţiale şi lansează acuzaţii întârziate „de campanie“ la adresa celor din opoziţie. Social democratul Ioan Oleleu, vicepreşedinte al CJ Cluj, îl acuză pe liberalul Marius Nicoară că a îndatorat Consiliul Judeţean Cluj pentru 10 ani.

Mai exact, reprezentanţii PNL sunt acuzaţi că au  îndatorat bugetul în urmă cu 10 ani, când au aprobat accesarea unui împrumut bancar în valoare de 55, 5 milioane de lei, pentru reparația drumurilor județene.

Vicepreşedintele Consiliului Județean Ioan Oleleu susține că şi în acest an mai sunt de plătit rate pentru credit. Marţi, Oleleu a anunţat că va sesiza justiţia cu privire la acest credit contractat în 2005 de liberalul Marius Nicoară, care la acea vreme conducea Consiliul Judeţean Cluj şi că inclusiv Curtea de Conturi întreabă cum de nu s-au întocmit documente justificative pentru lucrările respective.


„În 2005 a fost prima dată când s-a luat un credit pentru întreţinere şi reparaţie curentă şi nu pentru modernizare, fără ca la baza acelui credit să existe studii de fezabilitate, nu au fost recepţii. Din întrebările pe care le pune Curtea de Conturi nu s-au depus documente care să justifice intervenţiile respective. În loc să se aprobe un studiu de fezabilitate în CJ, s-a luat o decizie de contractare a creditului pe nişte lucrări care nu se mai regăsesc în teritoriu. În ianuarie 2005 s-a decis ca acest credit să fie încredinţat pentru lucrări, direct, la RADJ. S-a constatat eroarea, iar apoi s-a decis ca încredinţarea să fie prin licitaţie publică deschisă şi nu prin încredinţare directă. S- a tras un comision de 4% pentru consultanţă pe şantier, însă fără documente. Lucrările de întreţinere şi reparaţii puteau fi acoperite din bugetul CJ, fără a se apela la un credit bancar, cum s-a şi făcut“, a spus Ioan Oleleu.

Acuzaţi şi pentru că au abandonat proiecte importante

Totodată, pesediştii clujeni îi acuză pe liberali şi pentru că aceştia nu sprijină proiectele pe care le sprijineau când făceau parte din USL.


Oleleu mai spune că liberali au tăiat sume importante de bani din bugetul Consiliului Judeţean Cluj pentru constituirea unui fond de rezervă fără scop.

Printre proiectele de la care s-au tăiat bani se află, potrivit social democraţilor, lucrări de consolidare pentru terenul în pantă pe care se situează Tetarom I. Potrivit acestora, a fost deja pregătită documentaţia pentru licitarea lucrărilor, însă de aici s-a tăiat 1 milion de lei, iar licitaţia nu mai poate să fie finalizată deşi CJ a câştigat şi în cauza contestaţiei depuse.


La rândul său, consilierul judeţean Ivan Ilarie (PSD) a subliniat faptul că s-au tăiat câte 75% din banii necesari pentru demararea a două proiecte importante pe domeniul agriculturii, asumate atunci de USL. Acestea sunt unitatea de abatorizare de la Iclod şi centrul de colectare a fructelor şi legumelor din Câmpia Turzii, de la care s-a luat câte 750.000 de lei.

„Păcat că obiective pregătite să fie scoase la licitaţie în 2014, să fie finalizate în 2015, nu mai pot să fie realizate. Câţiva consilieri judeţeni spun că nu îi mai interesează aceste proiecte pe care o dată le considerau extraordinare“, a spus şi Ivan Ilarie.


Declaraţii de campanie

De cealaltă parte, liberalul Marius Nicoară îi recomandă lui Oleleu să ia şi el un credit ca să repare drumurile, care sunt „un dezastru“, la ora actuală.

„Tot ce s-a făcut a fost legal, inclusiv cu unanimitate în Consiliul Judeţean, au aprobat inclusiv consilierii PSD, colegii domnului Oleleu.


Eu am înaintat această soluţie a împrumutului în plenul Consiliului Județean și a fost aprobată, nu am decis eu, de unul singur şi pe urmă, nu existau alte alternative, la acea vreme. Mai bine ar lua şi el un astfel de credit, dacă nu are alte variante, şi să repare drumurile judeţene care sunt un dezastru la ora actuală, că tot a vorbit de oportunitate. Declaraţiile lui Oleleu sunt declaraţii de campanie“, a spus Marius Nicoară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter