Politică

Klaus Iohannis: Îmi asum o relație instituțională corectă și de parteneriat cu legislativul

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în Plenul Parlamentului, că își dorește un Parlament puternic și își asumă o relație instituțională corectă și de parteneriat cu această putere a statului.

„Vă rog să priviți prezența mea astăzi în Plen ca pe un semn de deschidere. Îmi asum o relație instituțională corectă și de parteneriat cu Parlamentul. Puterile statului, deși separate sunt chemate să lucreze împreună în interesul cetățenilor. Progresul unei națiuni nu se poate naște din conflict permanent. Momentul de azi nu va fi unul singular. Îmi propun să vin în fața dvs. la începutul fiecărei sesini parlamentare. Mesajul transmis azi vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu președinții celor două camere și reprezentanții societății civile. Îmi doresc un Parlament puternic”, a declarat Iohannis.

„Pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunțăm la populism și electoralism”, a punctat președintele.

„Nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi. Noi, întreaga clasă politică, trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea într-un singur tur a primarilor a fost oportună sau nu, dacă a făcut mai responsabilă administrația. Să reflectăm cu sinceritate asupra consecințelor votului pe listă sau uninominal. Cum facem ca cetățenii să fie mai bine reprezentați. Actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat și ne dorim un Parlament mai mic, dar nu pentru că democrația e prea costisitoare, ci pentru că ne dorim un Parlamentar mai eficient și mai reprezentativ. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi”, a mai spus Iohannis.

„Nu este rolul președintelui să spună care dintre soluțiile tehnice este mai bună, pentru asta există specialiști, iar pentru decizii, există vot. O altă practică la care ar trebui să renunțăm este cosmetizarea de fațadă”, a completat președintele.

Iohannis a precizat că a convenit cu partidele, în urma consultărilor, un calendar ce presupune ca până la finalul sesiunii parlamentare să fie creat un pachet nou de legi privind alegerile, votul din diaspora, finanțarea partidelor.

„Mă aștept ca acest calendar să fie respectat”, a spus Iohannis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter