monitorulcj.ro Menu
Politică

Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Reforma instituţiilor politice este o prioritate

Președintele Klaus Iohannis a declarat după încheierea consultărilor cu reprezentanții partidelor de la Palatul Cotroceni că pe parcursul mandatului său își dorește o reformă a instituțiilor politice, vorbind în aceste sens despre trei direcții principale: participarea, integritatea și durabilitatea.

”În ceea ce privește consultările cu partidele politice, am pormit de la obiectivele pe care le aveam pentru România. După cum ştiti, reforma instituţiilor politice este una dintre priorităţile mandatului meu şi primul pas în reforma clasei politice. Este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti. Această nouă etapă ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice”, a declarat șeful statului.

”Astfel, am în vedere trei direcții. Participarea este prima direcţie şi mă refer la asigurarea condiţiilor pentru ca toţi românii să voteze, inclusiv și în special cei din diaspora. Dar şi la încurajarea participării la vot în general, la deschiderea spațiului politic printr-o altă legislație a partidelor politice. Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicienilor și una a oamenilor. Integritatea, înţeleasă nu în sensul juridic, ci la modul de lucru, care presupune transparență și corectitudine in funcționarea instituțiilor, inclusiv în finanțaarea partidelor și a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie să funcţionăm noi. Durabilitatea - să gândim un cadru legislativ care să asigure eficienţă în reprezentarea electoratului. Putem să venim cu pachete de legi care să ţină mai mult decât un ciclu electoral şi să construim instituţii foarte solide”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre principalele teme abordate în timpul consultărilor cu reprezentanții partidelor politice.

”Acesta este cadul în care am suspus partidelor spre discuție soluțiile pentru a ne asigura că românii din străinătate au toate condițiile pentru a-și exercita dreptul de vot. Legislația electorală, atât pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile parlamentare. Legislația partidelor politice, precum și cea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. În aceleași context, am ascultat opinie partidelor referitoare la nefericita ordonanță 55, a migrației aleșilor locali. De asemenea, o temă importantă pe agendă a fost accelerarea și simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor. Aici este vorba despre o conduită responsabilă a politicienilor”, a precizat Klaus Iohannis.

Referitor la concluziile discuțiie cu partidele, președintele a subliniat că reprezentanții formațiunilor politice și-au exprimat deschiderea privind simplificarea procedurilor privind încuviințarea reținerii sau arestării aleșilor care au probleme cu legea.

”În urma discuțiilor au rezultat mai multe concluzii comune, care ne arată că suntem pe drumul cel bun. În primul rând, toate partidele și-au exprimat disponibilitatea de a susține simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor pentru a permite justiției să-și facă treaba. Există toate premisele pentru ca o soluție legislativă în acest sens să fie adoptată în scurt timp. În al doilea rând, am propus un calendar concret. Până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluție legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, legislația privind alegerile locale și parlamentare, legislația partidelor și cea privind finanțarea partidelor și a campaniei electorale. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu îl fac în raport cu președintele, ci în raport cu electoratul care așteaptă aceste soluții”, a mai spus Klaus Iohannis.