Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Nu trebuie să stăm să aşteptăm ca alţii să ne asigure SECURITATEA

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, astăzi, prima declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după consultările avute cu partidele parlamentare. Șeful statului a anunțat că a obţinut consensul necesar pentru ca bugetul alocat Apărării să atingă 2% din PIB în anul 2017.

Sursa foto evz.ro Sursa foto evz.ro

Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca alții să ne asigure securitatea plătind din bugetele țărilor proprii pentru a ne apăra, a susținut Klaus Iohannis.

"Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea războiului. Lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate. Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca alții să ne asigure securitatea plătind diin bugetele țărilor proprii pentru a ne apăra. Am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare armatei pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă", a spus președintele.


Klaus Iohannis a precizat că a chemat partidele pentru a le propune încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru Apărare. „Am chemat partidele pentru a le propune pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluție încheirea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul apărării. Am obținut consensul necesar pentru ca bugetul să atingă 2% din PIB în 2017. Am propus ca acest nivel să fie considerat minim păstrat pentru cel puțin 10 ani pe perioada 2017-2027. În acest fel de realizează predictibilititatea pentru acest sector vital”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a cerut ministerului Apărării să întocmească un program multianual de înzestrare, bazat pe nevoile reale ale Armatei, care să țină cont de provocările de securitate și de obligațiile noastre ca membru NATO.


„Vreau să mulțumesc tuturor participanților la aceste consultări care au avut un rezultat foarte bun. Au înțeles pe deplin necesitatea încheierii acestui acord politic pe o tema importantă a securității naționale. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare și tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute”, a mai spus șeful statului.

Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema finanţării Apărării au început de dimineață la Palatul Cotroceni.  Primii reprezentanţi care au intrat la consultări au fost cei ai PSD, urmați de  PNL, UNPR, PC, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi PP-DD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter