Politică

Ambasadorul României la Londra se justifică: au fost secții de votare cu birouri incomplete

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a oferit într-un comunicat o serie de dezvăluiri referitoare la votul din Anglia.

Absenți nemotivați ai ai reprezentanților partidelor

El a declarat că „ambasada a avut câte un singur diplomat în marea majoritate a secțiilor, restul fiind reprezentanți ai partidelor politice. Șefii secţiilor de vot au semnalat imediat această situaţie BES, informând şi MAE care, la rândul său, a făcut demersuri pe lângă factorii competenți pentru identificarea soluţiilor de completare a componenţei birourilor secţiilor de vot”.


Care a fost rezultatul? În dimineața zilei de duminică, din 58 de delegați ai partidelor, s-au prezentat la secții numai 50:

„ Situația se ameliorase considerabil, cu toate acestea erau absenți 7 reprezentanți ai partidelor politice, iar la secția Londra Brent, cea mai aglomerată, unul dintre membrii biroului comisiei, deși prezent, a refuzat să își exercite obligațiile stabilite de lege, astfel încât, practic, secția a funcționat cu 6 membri”.


Din păcate, Jinga nu precizează numele sau apartenența politică a „chiulangiilor”.

În declarația sa, ambasadorul a precizat că față de 2009, când în Regatul Unit au votat 6000 de români, la turul II de anul acesta și-au exprimat opțiunea 26.000. El a atras atenția asupra responsabilității limitate a ambasadei în organizarea votului, afirmând că potrivit legii, instituția are exclusiv atribuții de ordin logistic ( asigurarea spațiului pentru secții, distribuirea materialelor MAE și asigurarea șefilor secțiilor de vot).


Laude pentru membrii secțiilor de vot

Ion Jinga  are cuvinte de laudă pentru membrii corpului diplomatic de la Londra. El este de părere că, în contextul fluviului de votanți și a condițiilor disponibile, ei s-au purtat în mod exemplar: „Supuși unui efort fizic epuizant timp de peste 15 ore consecutiv și unei presiuni psihice la care mulți ar fi cedat, ei au rămas la datorie până la sfârșit, asigurând desfășurarea procesului de vot în condiții de legalitate și cu asigurarea unei fluidități care a permis să voteze un număr de alegători de 3 ori mai mare față de turul I. De altfel, unii dintre cetățenii români prezenți la secțiile de votare din Marea Britanie au avut cuvinte de apreciere față de eforturile de organizare întreprinse de Ambasadă”, a precizat acesta. 


Vă reamintim că joi, procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat începerea urmăririi penale pe numele unor miniștri, în cazul votului din diaspora. Vezi știrea aici .

În aceeași ordine de idei, Gunther Krichbaum, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag și fost raportor al României pentru UE, a cerut Comisiei Europene să investigheze neregulile semnalate la votul românilor din străinătate. Vezi știrea aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter