monitorulcj.ro Menu
Politică

FDGR pregătește candidatul pentru Primăria Sibiu

Klaus Iohannis a câștigat alegerile pentru Președinția României și așteaptă acum validarea rezultelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Practic, odată cu alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României, la Sibiu, încep calculele pentru viitorul primar al municipiului.

Iohannis așteaptă validarea rezultatelor

Dacă va fi validat președinte al României, Klaus Iohannis va părăsi postul de primar al Sibiului. În acest moment, Klaus Iohannis așteaptă validarea rezultetelor alegerilor și nu se pronunță asupra situației de la Primăria Sibiu. „Conducerea Primăriei Sibiu așteaptă validarea rezultatelor și abia  apoi va explica situațiaexistentă din punct de vedere administrativ la Primăria Sibiu“, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Sibiu.Practic, reponsabilii Primăriei Sibiu au refuzat să se pronunțe asupra situației juridice existente și ce prevede legea în cazul în care postul de primar al Sibiului va deveni liber.

Potrivit legii administrației publice nr. 215/2001, articolul 69, în cazul încetării mandatului de primar, data organizarii alegerilor pentru funcţia de primar se stabileste de către Guvern, la propunerea prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului.


FDGR îi caută succesor lui Iohannis

Situația existentă la Primăria Sibiu îi preocupă și pe liderii FDGR. Președintele FDGR Transilvania, Martin Bottesch, spune că în cadrul organizației s-a discutat despre această situație și s-au luat în calucul mai multe nume pentru a stabilii succesorul lui Klaus Iohannis pentru Primăria Sibiu. „Am discutat, însă nu am stabilit nici un nume. Oricum, decizia finală va aparține organizației municipale Sibiu a FDGR“, ne-a declarat Martin Bottesch, liderul FDGR Transilvania și fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu în perioada 2004 – 2012.

Moștenire apăsătoare

Indiferent cine va fi viitorul primar al Sibiului, moștenirea va fi un destul de grea. Klaus Iohannis a câștigat în trecut, detașat, postul de primar al oraşului. A devenit edil pentru prima dată în 2000, când în turul doi al alegerilor locale l-a învins pe Ioan Cindrea, actualul președinte al Consiliului Județean. În turul doi a obținut un scor de 69,18 la sută. Au urmat victoriile din primul tur în 2004, 2008 și 2012. În 2004 a ieșit învingător cu 88,7 la sută din sufragii, în 2008 a știgat cu 83,26 la sută, iar actualul mandat a fost obținut cu un scor de 77,89 la sută.