Politică

Mircea Băsescu, arestat pentru 30 de zile. Decizia nu e definitivă

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Decizia instanței nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel.

UPDATE: Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă. Şi Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui României, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Decizia Tribunalului București nu e una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel. Imediat după pronunțarea deciziei, cei doi au fost duși în arestul Poliției Capitalei.

UPDATE: Faptele de care sunt acuzaţi Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână afectează încrederea în întreg sistemul de justiţie şi au un grad de pericol deosebit, având în vedere că aceştia au luat o sumă mare de bani ca să intervină pentru o persoană judecată pentru tentativă la omor, potrivit procurorilor DNA. "Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpaţii au conceput săvârşirea faptelor, au afectat în mod grav relaţiile sociale referitoare la buna desfăşurare a raporturilor de serviciu în ceea ce priveşte instituţiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiţie", au scris procurorii în referatul trimis instanţei.


Ambii inculpați s-au folosit de calitatea de membru al familiei președintelui României pe care o deține inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmațiilor referitoare la influența sau pretinsa influență pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraților și, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obținerea unor hotărâri favorabile. Inculpatul Băsescu Mircea, deși cunoaște obligațiile fratelui său și îi comunică denunțătorului într-una din discuțiile înregistrate că «el nu poate», nu descurajează comentariile referitoare la persoana președintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparența că ar avea influență asupra magistraților", mai susțin procurorii.

Procesul este programat să înceapă la 14,30, iar dezbaterile nu vor fi publice.


Mircea Băsescu a fost reținut joi seară de procurorii anticorupție, alături de Marian Căpățână, acuzat de complicitate, după ce a intermediat primirea banilor de către fratele șefului statului.

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.


Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

abonare newsletter