Politică

Parlamentarii, mai uşor de arestat

PNL şi PDL vor depune, în cursul săptămânii viitoare, un proiect de lege care să elimine privilegiile aleşilor, când vine vorba de imunitate parlamentară.

Potrivit Digi24, cele două partide vor ca verdictul pentru arestarea preventivă sau urmărirea penală să fie dat în cel mult 24 de ore. În plus, cer ca parlamentarii să nu se mai pronunţe în legătură cu temeinicia probelor şi oportunitatea arestării. Dacă va fi susţinut doar de opoziţie, acest proiect are şanse minime să treacă în Parlament, astfel că este important ca şi celelalte partide să îl susţină.

Senator PDL de Cluj: PSD va trebui să accepte!

Democrat liberalii au contestat statutul parlamentarilor şi mai ales regulamentul în ceea ce priveşte superimunitatea încă de acum doi ani. „Proiectul va fi depus mai întâi la Camera Deputaţilor. Practic, continuăm demersul început de PDL acum doi ani privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii aleşilor, pentru că toţi trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii. Nu cred că din partea puterii va exista susţinere, pentru că PSD îşi doreşte să controleze justiţia. Dar, pe de altă parte, ţinând cont de toate avertismentele venite din afară pe acest subiect, cred că în cele din urmă vor fi nevoiţi să accepte“, a declarat senatorul PDL Alin Tişe.


Avertismentele SUA

Corupţia şi obstrucţionarea justiţiei pot strica relaţiile dintre România şi Statele Unite, au avertizat senatorii americani, John McCain, Chris Murphy şi Ron Johnson la venirea la Bucureşti, de săptămâna trecută.

Cei trei oficiali au vorbit despre cât de importantă este combaterea corupţei pentru construirea unei societăţi democratice şi au atras atenţia că, în Statele Unite, Congresul nu-şi permite să-şi protejeze membrii, împotriva unor anchete ale procurorilor.


În aceste condiţii, un deputat al puterii - Ion Răducanu (UNPR) - a propus ca şi în România să funcţioneze acelaşi sistem ca la americani astfel încât imunitatea parlamentarilor să fie eliminată cu totul.

Macovei a cerut simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii

La începutul lunii iunie, europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut ca PNL şi PDL să fie de accord în Parlament cu simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii pentru senatori şi deputaţi. Astfel, votul să se dea în maxim 48 de ore de la solicitarea procurorilor şi să fie la vedere, astfel încât fiecare ales să-şi asume răspunderea pentru opţiunea sa. De asemenea, aceasta propune ca parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind atributul judecătorilor.


Lista parlamentarilor „scăpaţi“ de colegi

Numai în această legislatură, şapte parlamentari au fost protejaţi de colegii lor. Cele mai recente cazuri sunt cel al senatorului PSD Marius Isăilă acuzat de trafic de influenţă şi cel al deputatului Florin Popescu (suspendat din PMP), supranumit „baronul puilor”. Fostul ministru liberal Daniel Chiţoiu a scăpat şi el de începerea urmăririi penale.

Pe lista parlamentarilor salvaţi de colegi se află şi deputatul PSD Vlad Cosma, dar şi senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale.

abonare newsletter