monitorulcj.ro Menu
Politică

Kelemen: Protestatarii de extremă dreapta din Ungaria să manifesteze în Ungaria, nu la noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, marţi, că protestatarii de extremă dreapta din Ungaria ar fi trebuit să manifesteze în Ungaria, şi nu în România, nici la Târgu Mureş şi nici în alte localităţi. El a făcut declaraţii la Palatul Parlamentului, întrebat despre incidentele de luni de la Târgu Mureş.

"Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze", a spus liderul Uniunii, potirivit Realitatea.net.

Referitor la evenimentul propriu-zis, Kelemen a menţionat că acesta este un eveniment istoric, care nu are nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare.


"S-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare, dar eu nu sunt de acord ca să vină oamenii din Ungaria, nici Jobbik, nici alte organizaţii, şi să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi. Punct", a adăugat Kelemen Hunor.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului.


Participanţii au pornit în marş strigând "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".