Politică

Primul sondaj din 2014: PSD sub 40%, PNL sub 20%

Primul sondaj din 2014 relevă faptul că PSD rămane sub 40%, (38,1%), iar PNL nu trece de 20% (19,8%), dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare.

Pe de altă parte, aceasta este a treia cercetare din ultimele trei luni care dau PDL peste PNL (20,1%), chiar dacă cifrele diferă în funcţie de casa de sondare. Dacă UDMR nu are de ce să îşi facă probleme pentru că la ei diferă cifra doar în funcţie de participanţii la vot, PP-DD s-a prăbuşit sub pragul electoral. Sondajul este unul complex şi pe baza lui PNŢCD a decis că prima opţiune este participarea pe propriile picioare la alegerile europarlamentare, scrie pesurse.ro. În ce priveşte felul în care românii apreciază activitatea unor instituţii, cel mai prost văzut este Parlamentul, mai exact 52,2 % au o părere proastă despre activitatea Legislativului.

USL se erodează

Faptul că PSD este sub 40%, iar PNL sub 20%, nu ar trebui să ne mire, spune sociologul clujean, Ioan Hosu. În opinia acestuia, „dacă e să ne luăm după rezultatele sondajului”, observăm erodarea USL, cum de altfel era de aşteptat. „Ultimele sondaje au indicat scăderea popularităţii celor de la USL, iar încrederea românilor în cei de la putere este şi ea în scădere. În primurl rând ar trebui să ştim cine sunt cei care realizează sondajele. Dar dacă e să ne luăm după aceste rezultate, sesizăm începutul erodării USL, cum era de aşteptat. Studiul indică această tendinţă de scădere a încrederii românilor în USL, în PSD şi PNL, pentru că a  trecut perioada de graţie, au fost foarte multe aşteptări, nu şi realizări. Deci se poate vorbi despre erodarea USL. În ce priveşte PDL, nu ştiu cum a ajuns la acest procent, doar stând şi aşteptând…”, a comentat Ioan Hosu.


La prezidenţiale, „nu are cine veni din urmă“

Premierul Victor Ponta rămâne în continuare primul pe lista prezidenţiabilior, adică lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Ponta ar avea prima şansă cu 24,6% urmat de preşedintele PNL Crin Antonescu, cu 24,1%, de senatorul Mihai Razvan Ungureanu 8,5% şi de prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, cu 5,5%. „La prezidenţiale, din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare, referindu-ne la premierul Victor Ponta, care este în continuare pe primul loc.  Aici nu are cine veni din urmă“, spune sociologul Ioan Hosu.

Studiul a fost efectuat de Grupul de Studii Sociale 2000, în perioada 10-12 ianuarie 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter