monitorulcj.ro Menu
Politică

Scandalul Bolcaș ajunge în presa internațională. Der Spiegel: "Politician acuzat de antisemitism, propus judecător la Curtea Constituțională"

Sursa foto: mediafax.ro

Lucian Bolcaș (foto dreapta) a fost propus de către PSD pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Numirea fostului PRM-ist nu este văzută însă cu ochi buni de către presa din Germania.

"Este un avocat cunoscut, ultranaționalist, fost vicepreședinte al unui partid antisemit. Acum Lucian Bolcaș este propus să devină judecător la Curtea Constituțională în România, țară membră UE. Șeful guvernului l-a propus, dar Președintele a protestat îngrozit", scriu jurnaliștii de la Der Spiegel.

Der Spiegel mai precizează că "România are un nou scandal antisemitism. Destul de recent televiziunea de stat TVR3 a difuzat un colind în care e slăvită exterminarea evreilor (...) Noua "afacere" este legată acum de guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta, pentru că celebrul avocat și politician Lucian Bolcaș a fost nominalizat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională. În vârstă de 71 de ani, Bolcaș a fost mulți ani vicepreședinte al Partidului antisemit și ultranaționalist "România Mare" ( PRM ) și membru în Parlament între 2000-2008. În 2010, el a fost exclus din PRM în urma unui conflict cu liderul de atunci al partidului, Corneliu Vadim Tudor, un notoriu antisemit , fost informator al Securității și poet laureat al cuplului Ceaușescu. Ulterior, a continuat să fie în atenție, intrând în Partidul Social Democrat ( PSD )".


"În articolele politice publicate, Bolcaș se refera adeseori la Nichifor Crainic, unul dintre cei mai importanți ideologi antisemiți din perioada interbelică, politician al mișcării legionare creștin-ortodox-fasciste și ministrul propagandei sub dictatura lui Ion Antonescu, care a organizat în perioada 1941-1944 uciderea a mai mult de 300.000 de evrei români, în special în lagărele de exterminare din Transnistria", mai scriu jurnaliștii germani.

"Bolcaș a vorbit în mod repetat să se facă statui lui Antonescu în România și pentru reabilitarea foștilor legionari. În 2006, el a semnat, împreună cu Vadim Tudor și mai multi proeminenți contestatari ai Holocaustului românesc, un apel împotriva demolării unei statui a lui Antonescu dintr-un cimitir din București. Acest apel este citat într-un raport al Institutului de Cercetare al Holocaustului românesc "Elie Wiesel", la rubrica "Antisemitism în mass-media din România 2005/06". Bolcaș este, de asemenea, avocatul fostului premier al Guvernului român și politician PSD, Adrian Năstase, care a mers la închisoare pentru finanțarea ilegală a partidelor politice timp de opt luni, începând cu iunie 2012. Și acum, mulțumită guvernului Ponta, Bolcaș a fost desemnat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională", notează reporterii de la Der Spiegel.